Jönköpings län

Framtidens region kan bli Jönköpings län

Det blev varken Region Småland eller Region Jönköping. Svaret på namnfrågan gällande den framtida regionen blev - Jönköpings län.

Det blev en kompromiss när det gäller namnfrågan på den framtida regionen i länet när landstingsstyrelsen idag yttrade sig över regionkommitténs förslag.

Landstingsstyrelsen beslutade att föreslå namnet Jönköpings län, man tycker alltså inte att Jönköping - Småland var särskilt bra, ett förslag som kommittén tidigare föreslagit. Moderaterna ville bara kalla det region Jönköping men eftersom man inte kom överens blev det kompromissen Jönköpings län.

Yttrandet går nu vidare till kommittén som ska lägga fram ett slutgiltigt förslag senare i höst som landstingsfullmäktige ska klubba.

I kampen om hur regionen ska organisera sig krävde S och KD att det skulle vara nämnder, men övriga partier vill ha lite svagare beredningar istället med mer makt åt regionstyrelsen. Kompromissen idag blev att man kallade det organ och man skjuter därmed på frågan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista