Susanne Törnvall är chef för barn- och elevhälsan i Jönköpings kommun. Foto: Oskar Mattisson/Sveriges Radio
Jönköpings län

Stor brist på skolpsykologer

1:55 min

Enligt lagen måste alla elever i skolan ha tillgång till en skolpsykolog. Men en rundringning som P4 Jönköping gjort visar att att det en tredjedel av alla skolpsykologstjänster i länet är vakanta. I Jönköping ska tio skolpsykologer finnas, men i höst är de bara fem stycken.

– Det är ju besvärligt. Vi köper ju in en del tjänster av psykologföretag runtom i landet både i Jönköping och Göteborg. Men det är klart att vi vill ju ha alla tio tjänster besatta med egna psykologer, säger Susanne Törnvall som är chef för barn- och elevhälsan i Jönköpings kommun.

Hur illa är det?

– Illa.

Fem av tio skolpsykologstjänster i Jönköping är vakanta i höst. Och rekryteringen går trögt. Det går faktiskt snarare åt fel håll och nya vakanser uppstår en efter en.

Men Jönköping är inte ensamma. Sett till hela länet så är var tredje tjänst som skolpsykolog obesatt.

Tvingas hyra

I Sävsjö har man i år inte haft någon skolpsykolog alls och tvingas istället att hyra in när det behövs.

– Vi har skrivit ett avtal med ett psykologföretag som har ett antal psykologer som vi lånar in vid behov. Därför har vi alltid tillgång till psykolog, så därför följer vi skollagen men det är ju inte en bra långsiktig lösning, säger Tord Du Rietz som är barn- och utbildningschef i Sävsjö.

Likadant är det i Mullsjö, men där har den kortsiktiga lösningen blivit långsiktig. Mullsjös enda skolpsykologstjänst har varit vakant i flera år och nu annonserar man inte ens längre.

– Vi har inte gett upp men vi har helt enkelt letat efter andra typer av lösningar för att lösa psykologfrågan. Vi hade säkerligen haft en skolpsykolog om vi hade haft lättare att rekrytera, säger Magnus Wetterqvist är barn- och utbildningschef i Mullsjö.

Finns en gräns

I Jönköping, där hälften av skolpsykologstjänsterna alltså är vakanta i höst, har man, precis som i Sävsjö och Mullsjö, fått lösa problemet genom att hyra in personal. Frågan är bara hur länge man kan göra det.

– Ju fler som försvinner ifrån gruppen ju fler behöver vi köpa in och nånstans kanske det finns en gräns även för psykologföretagen, säger Susanne Törnvall chef för barn- och elevhälsan i Jönköpings kommun.

Vad gör ni för att få de här tjänsterna tillsatta?

– Vi har en annons ute nu och vi har fem sökande. Fler av dom har redan fått jobb så vi har en kvar att intervjua och hoppas att vi kan rekrytera.

Så här ser det ut i länet

Vetlanda: 2 tjänster, varav 1 vakant sedan i våras, tillsättning pågår.

Eksjö: 1,5 tjänst, varav 50 % vakant.

Sävsjö: 1 vakant tjänst sedan januari, hyr in vid behov. Har svårt att rekrytera. Kan bli aktuellt med att söka ny.

Nässjö: 2,5 tjänster sedan juni, innan dess 2. Större behov bakom utökning.

Tranås: 2 tjänster + 1 praktiktjänstgörande skolpsykolog.

Aneby: 0,25 tjänst.

Jönköping: 10 tjänster, varav 4, snart 5, vakanta. Två vakanta hela våren, därefter ännu fler vakanser. Har svårt att rekrytera.

Mullsjö: 1 vakant tjänst sedan minst fem år tillbaka. Köper in vid behov.

Habo: Köper in 0,25 tjänst från konsult + vid behov sedan i våras, dessförinnan endast vid behov. Har svårt att rekrytera.

Vaggeryd: 0,9 tjänst.

Värnamo: 3 tjänster, varav 35 procent vakant. Anställde en tredje skolpsykolog i augusti 2012 på grund av ökat behov.

Gnosjö: 1 tjänst.

Gislaved: 3 tjänster, varav en just tillsats efter 2,5 års vakans.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista