Annika Åberg, chef för individ- och familjeomsorgen i Vaggeryds kommun. Foto: Dan Segerson/Sveriges Radio

Vaggeryd investerar i människor

"Ska leda till ett bättre liv"
2:00 min

Vaggeryds kommun kan bli först i länet med så kallade sociala investeringsfonder. Fonderna är ett sätt att visa hur investeringar i människor, som riskerar utanförskap, kan bli mycket lönsamt för kommunen.

– Den avgörande skillnaden är att när man betraktar satsningar på barn och unga som investeringar istället för att se det bara som kostnader. För investeringar gör man i barn för att det ska gå bra för dom i framtiden.

Är det här ett annat sätt att se på välfärden?

– Absolut!

Annika Åberg hoppas att fonden ska hjälpa till att ändra synen på välfärden, från tärande till närande. Att dom pengar man satsar för att hjälpa barn och unga som riskerar hamna utanför samhället, får man igen många gånger om, ifall man lyckas.

Det finns ekonomiska modeller som forskare tagit fram, som visar att i en årskull på ca 150 barn i Vaggeryds kommun, riskerar 20 ett utanförskap, i tex missbruk. Om man inget gör, kommer dom 20 barnen kosta kommunen ca 300 miljoner kronor fram tills dom fyller 65 år.

Väldigt mycket pengar.

Men hur fungerar då en social investeringsfond?

– Det innebär att kommunen i det här fallet avsätter en summa pengar i en fond. Och sen att flera förvaltningar tillsammans ansöker om medel från den här fonden för att genomföra nån typ av projekt som ska leda till ett bättre liv för olika grupper av människor, säger Annika Åberg.

Annika Åberg tror att med sociala investeringsfonder måste förvaltningarna samarbeta mer och då minskar risken att besparingar i en förvaltning, till exempel skolan, vältras över på en annan förvaltning som till exempel socialtjänsten.

– Det jag ser som ett stort värde med det här är att man ser det som investeringar, att det vänder på perspektiven. Också att det tvingar fram en samverkan mellan olika förvaltningar, mellan olika organisationer och man får till ett helhetstänkande kring människor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".