Åke Andrén. Arkivbild: Karin Malmsten/Sveriges Radio.
Värnamo

Nu ska Andrén dela ute en halv miljon igen

Åke Andrén: Stipendiaten slipper jobba extra som busschaufför"
9:21 min

Makarna Andrén har samlat konst under en stor tid av sitt liv. Pengarna som verken inbringat delas ut till nya lovande konstnärer. Nu är det dags att utse årets stipendiat.

172 av verken i Åke och Ingrid Andréns samling såldes på Stockholms Auktionsverk och gav över fyra miljoner kronor.
– Våra gamla vänner, målningarna, fick nya familjer och vi hoppas de kommer i goda händer så att en ny generation får glädje av dem, säger Åke Andrén när han intervjuas i Pettsson & Co.

Han räknar med ytterligare en litens slant framöver eftersom paret Andrén har kvar några verk till att sälja.

Konstintresset skapades för över 50 år sedan, och sedan dess har paret umgåtts med och tittat på konst i museer och konsthallar.
– Frun säger till mig att jag inte begriper nåt om konst men haft förmågan att bli god vän med konstnärer.

Har du någon konst kvar hemma nu då?
– Mycket litet och vi får inte köpa nån mer heller, det är det värsta, det är frugan som är generaldirektör som förbjuder, förklarar Åke Andrén och skrattar.

Hur startade du allt, hur fick du ihop slantarna till konsten i början?
– Jag började ju väldigt tidigt när konsten knappt var aktuell i de stora köpekretsarna, Då var det väldigt facila priser, mycket måttliga och vi fick ihop en fantastisk fin samling.

Han förklarar hur synen på konsten i allmänhet förändrats under decennierna. Att det på 50- och 60-talet var ett ädelt intresse, men att det senare plötsligt blev investeringar.

Paret Andrén återgäldar nu det det fått i form av en stiftelse som betalar ut en halv miljon kronor om året under 50 år, till en ung lovande konstnär. Det är det största privata konststipendiet i Sverige.
– D
et är ju trevligt, det är ju alltid roligare att ge än att mottaga.

Man är nu inne i slutfasen med att utse vem som ska få årets stipendium. Det är en jury som utser vem det blir och det tillkännages den 24 september.

Vad tror du det betyder för den som får det?
– Väldigt mycket, konstnärerna har en lång utbildningstid, med studieskulder, och det är nog bra med ett tillskott i kassan, så de kan arbeta i lugn och ro några år, slipper arbeta extra som busschaufför, det är många glada över att slippa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".