Auguststatyetterna. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix
Lasso

Lärare från Jönköping med i Augustjuryn

3:09 min

Gymnasieläraren Björn Kohlström har blivit invald i juryn för Augustpriset. Men det prestigefyllda uppdraget kostar på. Det lär varken bli tv-tittande eller tidningsbläddrande för honom i höst.

Det är fem personer som sitter i juryn för Sveriges mest prestigefyllda litterära pris: Augustpriset.

En av dem är alltså gymnasieläraren Björn Kohlström, även känd som recensent och bloggare, och han har också pratat böcker i P4 Jönköping innan i programpunkten Läseklubben.

Han är glad att vara utsedd till jurymedlem, men framhåller att det inte bara är glamour och ära.
– Det innebär mest jobb, faktiskt.

Det är 150 böcker som ska läsas, men juryn delar upp det så att var och en läser runt 75 var. Och han tycker det är ett roligt jobb.
– Det är ju oftast böcker som är riktigt riktigt bra.

Björn Kohlström och de andra fyra i juryn ska tillsammans komma fram till sex titlar av de 150. Och det hela ska vara klart i slutet av oktober.

Hur hinner du läsa så här mycket?
– Man får ju välja bort sånt som tv och andra intressen, fotboll, till exempel och man får utnyttja tiden när det går.

Fotnot: Augustpriset delas ut i kategorierna Årets svenska skönlitterära bok, Årets svenska fackbok och årets svenska barn- och ungdomsbok. Varje kategori har en egen jury och Björn Kohlström sitter i den förstnämnda. I varje kategori nomineras sex böcker och i slutet av november utses vinnarna. (Källa: augustpriset.se)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista