Jörgen Nyström, projektledare. Foto: Jonatan Nilsson/Sveriges Radio
Jönköping

Husvagnsmässan mer välfylld än någonsin

1:42 min

När Husvagns- och husbilsmässan öppnar på Elmia i Jönköping i morgon, så är varenda kvadratmeter upptagen. Så full av utställare har mässan aldrig varit tidigare.

I år blir husvagns- och husbilsmässan på Elmia i Jönköping större än någonsin. I morgon när mässan öppnar för allmänheten finns inte en enda kvadratmeter ledig för utställare, säger Jörgen Nyström som är projektledare för mässan.
– I år är det helt fullbokat, till och med reservytan är fullbokad.

Det har aldrig hänt förut i husvagns- och husbilsmässans historia att utställarna har fyllt varenda kvadratmeter som finns att fylla på Elmias mässområde. De senaste åren har framför allt husvagnsförsäljningen sjunkit, men nu tror branschen att botten är nådd och de hoppas på en uppgång nästa år.
– Återförsäljarna är väldigt positiva inför kommande år då prognosen säger att branschen kommer öka med sex procent.

I undersökningen som gjordes bland återförsäljarna inför mässan syns det också att målgruppen av köpare har blivit bredare. Tidigare var det framför allt 60- plussare som valde att köpa sig en husbil men nu visar branschens egna undersökning, som bygger på svar från 80 procent av alla återförsäljare, att barnfamiljer i mycket större utsträckning också köper en husbil.

Att kundkretsen förändras och blir mer dynamisk gör det svårt att avgöra vad på mässan som kommer få mest uppmärksamhet från besökarna.
– Om du är barnfamilj attraheras du av vissa typer av lösningar och om du är senior attraheras av du helt andra, så det är omöjligt att svara på vilken som är "the big thing" i år, säger Jörgen Nyström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista