1 av 3
Edda Magnason spelar Monica Zetterlund. Foto: Magnus Knutsson
2 av 3
Edda Magnason och Magnus Knutsson. Foto: Kerstin Skoglund
3 av 3
Foto: Magnus Knutsson
Jönköping

Monica Z i buss från Jönköping

7:35 min

I den nya filmen om Monica Zetterlund så ser du framförallt huvudrollsinnehavaren Edda Magnason. Men du ser också medverkande  från Jönköping: en buss och en chaufför.

Magnus Knutsson från Ulfstorp i Jönköpings kommun har lånat ut sina veteranbussar till filminspelningar tidigare. Men den här gången blev det inte bara en bilroll utan också en biroll. Magnus Knutsson själv syns också i filmen.

Magnus Knutsson har ett 20-tal bussar - drygt. Den äldsta är från 1946, den yngsta från 1977. Passionen för dessa fordon började tidigt.
– Jag åkte mycket buss med min pappa som var busschaufför.

När olika filmmakare började anlita honom och hans bussar så såg han till att skaffa några fler.
– De vill ju ha lite olika färger och årsmodeller och så där.

Första filmen var dock inte en buss utan en bil, som han också har ett antal av. Filmen var En handelsresandes död. Nästa blev Ett liv som hund och den har följts av flera engagemang.

Nu är det i omtalade filmen Monica Z - om svenska jazzsångerskan Monica Zetterlund - som både Magnus Knutsson och en av hans bussar är med.

Själv spelar han turnébusschaufför klädd i byxor upp till armhålorna, keps och hängslen. Han åker omkring med Arne Domnerus orkester och hämtar upp Monica Zetterlund.
– Jag får också säga hej till Monica och ha lite snack, men vi fick göra om det några gånger för det var för långt.

Filminspelningen tog fem veckor och bar i väg till Stockholm, Lidingö och Trollhättan och det hela var väldigt roligt, enligt Magnus Knutsson. Vad det blir för uppdrag nästa gång, det vet han inte än.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista