Sofia Kjellström. Foto: Hannes Ewehag/Sveriges Radio
Lasso

Etik-bibel lär personal se patienterna

Docenten: Etisk vård är när man ser individerna
5:08 min

Det pratas om hur vi behandlar gamla och sjuka, vad är som är bra vård och vad som är dålig. Nu har det kommit en handbok och en av författarna är docent på Hälsohögskolan i Jönköping.

Sofia Kjellström är docent i gerontologi och har skrivit en sorts handbok i etik för vårdpersonal och studenter. Hon vet hur vården ska se ut för att vara etiskt korrekt.
– Vård som är etisk tycker jag kännetecknas av att man verkligen ser individerna, tar med dem, visar respekt, har ett samspel.

Varje år börjar nära 5 500 personer plugga till sjuksköterskor och tusentals fler hoppar på någon annan typ av vårdutbildning. När de här studenterna sedan kommer ut i arbetslivet några år senare, så kommer de varje dag ställas inför svåra val.

I de situationerna är det viktigt att göra etiska överväganden säger Sofia Kjellström.
– Etiken ställer den mest grundläggande frågan - vad är ett gott mänskligt liv och hur ska vi vara i relation till andra människor?

Den här frågeställningen har författarna applicerat till vårdsituationer där man hjälper andra människor.

Arbetet med boken började för två år sedan när Sofia Kjellström blev uppringd av etikprofessorn Lars Sandman. Han hade påbörjat en ny kursbok om etik, men kört fast, och hoppades att Sofia Kjellström ville hjälpa honom.

Hon hade då forskat och undervisat om etik under lång tid och var missnöjd med den litteratur som fanns.
– Den har inte varit så bra, den har varit spretig och i olika resonemang saknades det exempel och det blev väldigt teoretiskt.

I den nya boken finns det många praktiska exempel och ett fall återkommer gång på gång i boken.

Sofia Kjellström har svårt att säga hur etisk dagens vård faktiskt är, utan tror det skiljer mycket mellan enskilda vårdare och verksamheter. Men hon tror det är viktigt att det finns en sorts handbok att gå till.
– Vi har inte fokus på de stora frågorna om abort eller dödshjälp utan på de vardagliga, som hur man hanterar en kollega som pratar skit till exempel.


I dag hålls en releasefest på Hälsohögskolan i Jönköping. Sofia Kjellström känner sig stolt över boken och hoppas att den ska hjälpa vårdpersonal och studenter runt om i landet.
– Jag hoppas att det ska skapa reflektion och nya tankar och att man tar med sig det till sin arbetsplats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".