Alf Ekström, vd Kabe (arkivbild/SR)
Jönköping

35 000 väntas till husvagnsmässan

Alf Ekström om husvagnsmässan: En mötesplats
1:54 min

I dag inleds årets viktigaste händelse för husvagns- och husbilsbranschen. 35 000 besökare väntas till husvagnsmässan på Elmia i Jönköping. Cirka 20 procent av branschens årsförsäljning sker på mässan, enligt projektledaren.

– Kunder kommer från hela Sverige och här finns hela utbudet och alla nyheter. Med den mångfalden som finns så kan inte återförsäljare visa hela utbudet men det kan vi här, säger Alf Ekström, vd för Kabe i Tenhult utanför Jönköping.

Även Mats Svensson, som är vd för Hobby Fritid, som också håller till i Tenhult utanför Jönköping håller med om att mässan är mycket betydelsefull för företaget. Både Hobby Fritid och Kabe har satsat väldigt stor inför mässan för att kunna visa så mycket som möjligt av sitt utbud. Satsningen märks tydligast när man tittar på mässkartan där det syns att företagen är noga med att ta plats.

– Cirka 20 procent av branschens årsförsäljning sker här på mässan, det motsvarar en miljard kronor som kommer att säljas till slutkonsument, säger Jörgen Nyström, projektledare för mässan.

2011 gick försäljningen trögt i Sverige och Kabe var ett av företagen som behövde dra ner på sin personalstyrka och fler anställda behövde gå men nu hoppas Alf Ekström att den nedåtgående trenden ska vända.

– Någonstans vänder den här marknaden när den kommit tillräckligt lågt och nu funderar alla på om det kommit så lågt. Jag är ju säljare så jag tror alltid på en bättre marknad, säger Alf Ekström.

Jonatan Nilsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".