Bråka inte om brödsmulor, prata om det verkliga problemet, tipsar familjerådgivare Karin Hansson.

Rädda förhållandet innan det är för sent

Att leva med en annan människa är svårt. Man ska behålla sig själv samtidigt som man ska kunna kompromissa. Man är sällan lika i en kärleksrelation. Det säger familjerådgivare Karin Hansson.

Oktober är traditionellt den månad då flest par ansöker om skilsmässa. Under sommaren kan det gå lättare och när hösten kommer återgår man till vardagen. 
– Sommaren är lång och oftast bra för paren jag träffar. Sen kommer man hem till livspusslet och det som var jobbigt förut kommer tillbaka, säger Karin Hansson.

De paren som kommer till familjerådgivningen kommer med uppdraget att försöka hålla ihop, för sin egen skull och för att man har barn tillsammans.
– De flesta som kommer till oss har försökt flera lösningsmöjligheter innan, de har jobbat på sin kommunikation, på sitt sätt att bemöta varandra och när det inte funkar kommer man till oss.

Paren som Karin träffar bråkar om allt möjligt, oftast handlar det om småsaker som att man irriterar sig på varandra, hur den andre gör vissa saker. Många par bråkar också om tid, tid för sig själv, sina intressen och sina vänner.
– Oftast ligger det en frustration bakom, då måste man prata med sin partner, om det verkliga problemet, inte om brödsmulorna på bordet eller skorna i hallen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista