Stefan Johansson, HV71. Foto: David Westh/Sveriges Radio.
Ishockey

HV-Stefan redo att möta gamla laget

4:50 min

Han ska hjälpa HV71 att förbättra den defensiv som brast förra säsongen. Stefan Johansson gick från AIK till Jönköping och HV71 - för att ta nästa kliv i karriären.

– Det känns som en bra utmaning. Det känns som jag kommit till en bra förening som är välskött och välorganiserad. Jag har haft fem fantastiska säsonger i AIK och är otroligt tacksam mot dem men jag kände att jag behövde lite miljöombyte och var beredd att pröva något nytt, säger Stefan till P4 Jönköping.

Efter fem säsonger i AIK väljer alltså den 25-årige norrlänningen från Piteå att lämna Stockholm för Jönköping. Det är en spelare som sätter defensiven främst som flyttat hit.

– Försöker bygga mitt spel på att vara rörlig på skridskorna och tänka defensiven först, göra ett bra jobb i defensiven.  

Förra säsongen hamnade du på mindre smickrande minus elva i plus/minus-statistiken. Hur ska du förbättra den statistiken?

– Jag tycker de flesta hade det tungt. Det är mycket tillfälligheter med plus/minus, ibland stämmer det bara sätter in skridskorna på isen och det blir mål framåt. Ibland är det tvärtom... Mycket tillfälligheter men det ligger ju mycket i det också. Det gäller att göra ett bra jobb defensivt, men går laget bra och man gör mycket mål framåt så får man ju bra plus/minus.

Får du spela på ett annat sätt i HV71 jämfört med hur du spelade i AIK?

Nej, det är samma. Jag försöker spela mitt spel och det tillåts jag göra här i HV. 

Han gjorde debut i landslaget för två år sedan och ser nyktert på blågult.

– Det där med landslaget ser jag mest som en bonus. Det är klart att det alltid är kul att komma med i landslaget men fokus ligger nu på seriestarten och på att göra ett bra jobb med HV, säger Stefan.

Nu möter han - redan i premiären - sitt gamla lag AIK. I Stockholm.

– Det ska bli kul. Jag hoppas på en härlig inramning och det brukar bli bra tryck på Hovet. Det blir en lite ny situation för mig i och med att det är första gången på fem säsonger jag byter klubb och första gången som jag möter en förening som jag spelat i tidigare, i samma serie.

Några snabba med Stefan Johansson... (Stefans svar i fet stil)

Pite havsbad eller Vätterstranden
"Det är ändå där jag är uppvuxen"

NHL, KHL eller SHL?
"NHL lockar absolut och KHL också... Jag vet inte, får säga SHL då.

Peter Forsberg eller Mats Sundin?
"Såg upp till honom som yngre, trots att jag var back".

Surströmming eller polkagris?

Black army eller North bank supporters?
"Ingen aning, det får bli dött lopp."

Norrländskt lugn eller Stureplansvimmel?
"Helt klart norrländskt lugn. Stureplansliv är inget för mig."

David Westh
david.westh@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista