Siw Lindström från Vulkanteatern och Sebastian Dahlander från Kulturhusföreningens styrelse. Foto: Hannes Ewehag/Sveriges Radio
Jönköping

Kulturhuset trappar upp i stället för ner

5:19 min

Jönköpings kommun har sagt upp avtalet med föreningen som drivit Kulturhuset på Tändsticksområdet i över 30 år. Men än syns ingen avveckling. I stället satsar föreningen på nya projekt.

Den förening som drivit Kulturhuset i Jönköping i över 30 år måste snart lämna över huset, för Jönköpings kommun har beslutat att kommunen ska ta över driften.

Men det märks inte, för föreningen satsar och hittar på nya projekt som aldrig förr nu under hösten.

Och de har inga planer på att sluta med det, säger Sebastian Dahlander, medlem i föreningens styrelse.
– Vi kommer fortsätta bedriva verksamheten minst 30 år till. Slänger de ut oss kommer vi stå på gatan och göra den här verksamheten -  de blir inte av med oss.

Det var i mitten av juli som kommunen sa upp avtalet med den förening som drivit Jönköpings kulturhus de senaste 30 åren. Sex månader fick de på sig att packa i hop och lämna lokalerna, och den uppsägningstiden rinner ut i januari nästa år.

Men det har inte fått föreningen att deppa ihop och slå av på takten, utan i stället har de lagt i ännu en växel, och har nu fler satsningar och projekt på gång än någonsin tidigare.

Inspelningsstudio, dans, teater, spelningar och en öppen replokal. Sebastian Dahlander  beskriver entusiastiskt hur alla turer kring Kulturhuset har inneburit nytändning.

Men varför gör ni förändringar och satsningar när kommunen har för avsikt att slänga ut er?
– Vi litar inte på att kommunen har något intresse av att driva det vidare och vi vet att vi kan driva det vidare.

Anna Mårtensson (FP) som är kommunalråd med ansvar för kultur framhåller att förändringen som väntar inte innebär att något läggs ner.
– Det är bara frågan om att Kulturhusföreningen inte ska ha ensamrätt över huset - det är det som är förändringen, och att kommunen kommer att ta ansvar för att se till att administrationen fungerar, men fortfarande kommer det vara öppet för föreningar och jag hoppas det kommer in fler föreningar i huset.

Men Kulturhusföreningen äger ju allt i huset?
– Ja, det är en separat process och där har vi olika uppfattningar, också.

Men i den föreningen ingår ju alla andra föreningar, det går inte backa bandet?
– Nej, där vill jag vara jättetydlig, glasklar, politiken kommer inte ändra sig.

Anna Mårtensson säger att Kulturhusföreningen kommer få fortsätta vara i huset, men ha en helt annan roll.
– De kommer inte ha ensamrätt på huset.

När kommer vi se att det händer något nu framöver?
– Det kan jag inte svara, dels är det kommunala beslutet överklagat och så har det dykt upp en del invändningar från kulturföreningens sida som måste hanteras men jag hoppas vi kan ha en nystart på plats den 1 januari.

Men föreningen litar inte på kommunens intresse för huset?
– Jag tror detta handlar om en maktkamp, vi har varit tydliga med att Kulturhuset ska vara en plats för barn och ungdomar och det ideella föreningslivet, det finns inga planer på att stänga ner något.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista