1 av 5
Hanna, Tyra, August och Tea var i Stadsparken i dag. Foto: Jonatan Nilsson/SverigesRadio
2 av 5
Foto: Jonatan Nilsson/SverigesRadio
3 av 5
Foto: Jonatan Nilsson/SverigesRadio
4 av 5
Anna Ross och Emma Råsberg, projektledare LRF. Foto: Jonatan Nilsson/Sveriges Radio
5 av 5
Foto: Jonatan Nilsson/Sveriges Radio
Jönköping

Bönder lärde 800 barn om matens ursprung

1:57 min

Alla vet inte varifrån maten vi äter kommer. För att sprida kunskap så bjöd LRF i dag in 800 mellanstadieelever till Stadsparken, där flera lantbrukare fanns för att visa och berätta.

Hundratals barn från Jönköping har i dag fått lära sig mer om varifrån deras mat kommer. Det är Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, som ligger bakom initiativet att bjuda in mellanstadieelever till Stadsparken där flera jordbrukare i dag stod och visade upp vad de gör.

För det är inte helt självklart för barnen att maten kommer från jordbruk. Det säger Emma Råsberg från LRF som har varit med och organiserat dagen.
– Tänket är att barnen ska bli nyfikna och tänka att maten de äter, den är lokalproducerad och det finns massor av människor runt om kring som jobbar med det här varje dag.

Nästa 800 mellanstadieelever besökte alltså Stadsparken i Jönköping och fick lära sig mer om till exempel hur mycket en ko behöver äta på en dag för att må bra och vad det är för skillnad på olika potatisar. P4 Jönköping träffade några från en klass som precis har fått lära sig mer om äpplen.
– Just detta var lite surt men det andra var gott, berättar August.

Tanken med den här dagen är alltså att barnen ska få en större förståelse för var maten kommer i från men att bara få en glimt av svenskt jordbruk är nytt för många barn.
– Det är många barn som annars inte kommer så här nära jord- och skogsbruket så de tycker det är en jättehäftig upplevelse, säger Emma Råsberg på LRF.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista