Berry Lilja, kommunstyrelsens socialdemokratiska ordförande i Vaggeryd. Arkivbild: Dan Segerson/Sverige Radio.
Vaggeryd

Comfortas storvarsel drabbar lågutbildade

Berry Lilja (S): Comforta har varit viktigt
5:24 min

Företaget Comfortas storvarsel tidigare i veckan kan drabba personer som har svårt att få jobb. Comforta är nämligen ett företag som tagit socialt ansvar - och nu måste kommunen agera.

När en liten kommun som Vaggeryd drabbas av storvarsel så slår det hårdare än i en stor kommun.

I tisdags kom ju beskedet att över 60 anställda på textilserviceföretaget Comforta i Vaggeryd riskerar att bli av med jobben. Bakgrunden är att företaget förlorat en storkund.

Beskedet har satt i gång en massa aktivitet i kommunhuset i Vaggeryd. Comforta är en arbetsplats som tagit stort socialt ansvar så de kraftiga neddragningarna kommer att märkas om de blir av.
– Comforta har inte haft så stora kvalifikationskrav på människor de anställt och det har varit väldigt viktigt; de har haft ett gott samarbete med vår arbetsmarknadsenhet och gärna tagit emot praktikanter.

Så fort kommunen fick beskedet talade Berry Lilja med både företagsledning och arbetsförmedling om att det behövs snabba åtgärder för att mildra om det går så illa som att över 60 blir av med jobbet.
– Fack, arbetsgivare, arbetsförmedling och vi tillsammans får försöka hitta bra vägar ur det här.

Vad gör man då?
– Ja, det gäller att hitta okonventionella utbildningar, fortbildningar, och olika typer av praktikplatser som gör att alla kommer så väl ur det här som möjligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".