Berry Lilja (S) tror att fler vill bli politiker när landstingsvalet ersätts av val till regionparlamentet. Foto: Peter Jernberg/Sveriges Radio
Regionvalet

Politiken lockar fler när länet blir region

1:33 min

I valet om ett år ersätts landstingsvalet av valet till ett regionparlament, och det kommer att öka intresset för att bli politiker. Det tror Berry Lilja (S), kommunstyrelsens ordförande i Vaggeryd. Han har redan märkt förändringen i sitt parti.

När vi gått till valurnorna hittills har vi haft en gul, en vit och en blå röstsedel i handen, och den blå har gällt landstingsfullmäktige. Det är det val som väckt minst intresse, och att vara landstingspolitiker har jämfört med riksdag- och kommunpolitiker haft låg status i partierna. 

Valet hamnar dessutom ofta i skymundan medialt och hos väljarna. Men nu ser Berry Lilja, kommunstyrelsens ordförande i Vaggeryd och socialdemokrat, en förändring.

– Jag har partikamrater här i vår arbetatarekommun som säger att det där med att vara regionpolitiker, där skulle jag gärna ställa upp. Jag har mött det väldigt tydligt.

– Att få ihop listor till landstinget har inte varit det lättaste, men jag tror att när vi börjar titta på personer till regionkommunen då kommer konkurrensen om platserna att öka, säger Berry Lilja.

Tycker du dig veta detta?

– Ja!

I valet nästa höst finns alltså inte landstingsvalet längre. Istället ska vi rösta till ett regionparlament som förutom sjukvården fått ett ökat uppdrag med kultur, tillväxt, näringsliv, vägar och tågförbindelser på sitt bord också.

Politikerna kommer därmed att få mer att säga till om, mer makt och inflytande men också mer pengar att fördela. Det här kommer att göra updraget mer attraktivt och locka fler politiker, tror Berry Lilja.

– Intresset för de här frågorna när de breddas är mycket större, säger han.

Hur ska ni jobba med det, i ert parti?

– Nu börjar arbetet med att hitta personer som blir ett slagkraftigt lag som kan utveckla hela regionen.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista