1 av 2
2 av 2
Kaj Larsson, ordförande IFK Värnamo vill inte ge några kommentarer. Arkivbild, foto: Karin Malmsten/Sveriges Radio
Fotboll

Polisen: Spelare i IFK Värnamo erbjöds pengar

3:00 min

Ikväll spelar IFK Värnamo en viktig match borta mot Gais i Superettan - en match som nu blivit föremål för en polisanmälan.

Spelbolaget Svenska spel har nämligen stoppat allt spel på matchen och det har gjorts en polisanmälan.

– Vi har informerats om att det upprättats en polisanmälan kring den här matchen och eftersom det gör att matchförutsättningarna är lite oklara tog vi beslutet att stoppa spel, säger Svenska spels presschef Johan Tisell till Sveriges Radio.

Vad det innebär vill han inte säga och det är inte Svenska spel som gjort polisanmälan. Istället har man fått information från Svenska fotbollsförbundet.

Enligt polisen i Jönköping har spelare i IFK Värnamo erbjudits pengar.

– Vi har fått in en anmälan under gårdagen, den är i nuläget rubricerad som grovt givande av muta. Grovt handlar om vilka värden som är inblandade eller vilka beteenden som har använts. Det handlar om spelare i IFK Värnamo som ska ha blivit erbjudna pengar för att påverka matchresultatet, detta då för att själva få ut någon form av vinning, säger Tommy Thorngren som är polisens presstalesman i Jönköping. 

Är det flera av spelarna som har fått det här erbjudandet?

– Vi går inte in på hur många det är som har blivit kontaktade på det här sättet. 

Det är oklart vem anmälan gäller men det handlar alltså om matchen Gais - IFK Värnamo.

Finns det några misstänkta?

– Det går vi inte heller in på i nuläget. Vi vill i lugn och ro hinna genomföra de åtgärder vi behöver göra för att se vad det är som hänt och för att få en klar bild över skeendet, säger Thorngren. 

Johan Tisell på Svenska spel, hur vanligt är det att ni stoppar spel på det här sättet?

– Det är inte särskilt vanligt, det har hänt ett antal gånger nu sista tiden, även kopplat till de här matcher som var för några veckor sedan. Där lämnade vi själva in en polisanmälan mot ett avvikande spelmönster, men i det här fallet har vi inte tagit emot särskilt mycket spel och det är inte vår anmälan så jag kan inte ge någon ytterligare information, säger Johan Tisell.

IFK Värnamos ordförande Kaj Larsson säger till P4 Jönköping att man lagt locket på och att man inte vill kommentera det överhuvud taget.

Nyheterna P4 Jönköping/
Radiosporten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista