Jan Kowalski kräver i en debattartikel i Dagens Nyheter att mer resurser satsas på barn med fetma. Foto: Peter Jernberg/Sveriges Radio.
Hälsa

Han slår larm: Barn med fetma får ingen hjälp

1:48 min

Det finns uppemot 10 000 överviktiga och feta barn i Jönköpings län men bara ett fåtal får tillräckligt med hjälp av sjukvården och de riskerar därmed sin hälsa.

Det menar nu biostatistikern Jan Kowalski, som tillsammans med kollegor på Dagens Nyheters debattsida i dag kräver kraftfullare åtgärder från landstingen.


– För vuxna har vi ju utvecklat metoder för behandling av fetma och på något sätt glöms barnen bort. Det är allvarligt. Om vi inte har behandlingar kommer de barnen utveckla en del folksjukdomar som exempelvis diabetes, säger Jan.

Jan Kowalski arbetar som konsult och biostatistiker och sysslar alltså med statistik och uppföljningar på vår hälsa. Han arbetar i Jönköping och ingår i en grupp som driver ett nationellt register som registrerar feta barn, det så kallade Borisregistret - ett register som finns för att bättre kunna jämföra och följa upp.

Men trots att det bara i Jönköpings län finns omkring 10 000 barn mellan 4 och 17 år som lider av övervikt, varav omkring 2 000 med fetma, är det bara 70 barn i länet som ingår i registret i dag. Jan Kowalski drar då slutsatsen att om vården är dålig på att registrera barnen, ja då finns heller inte engagemanget att hjälpa dem heller - för detta brukar gå hand i hand.

– Vi kan med registret bara identifiera att två eller tre procent av de barn i länet som har fetma faktiskt får behandling för fetma.

Den grupp som driver registret över feta barn kräver i idag på Dagens Nyheters debattsida att landstingen sätter av mer resurser för att mota utvecklingen där våra barn blir allt tjockare.

I dag är det ett nationellt geografiskt lotteri vem som får hjälp och det skiljer stort mellan landstingen, menar Jan Kowalski och han tror att det till stor del handlar om en klassfråga. När sjukvården inte fångar upp och hjälper de överviktiga barnen är det främst lågutbildade och låginkomsttagare som drabbas.

– Ska man våga sticka ut hakan så är det främst barn till föräldrar med låg inkomst och låg utbildning som har svårast att komma till en klinik eller mottagning för att få behandling för sin fetma. Man tar säkert sjukdomen som sådan på allvar, men vi vill se att det läggs mer resurser och att det verkligen syns på klinikerna att man behandlar fetma, säger Jan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista