1 av 3
Samira Magwai, en av initiativtagarna. Foto: Oskar Mattisson/Sveriges Radio.
2 av 3
En av många glada besökare på Albasmaträffens premiär i dag var Adiba Saliba. Foto: Oskar Mattisson/Sveriges Radio.
3 av 3
Premiär för Albasmaträffen. Foto: Oskar Mattisson/Sveriges Radio.
Jönköping

Glada miner på den leende träffen

1:52 min

– Det är jätteroligt. Det är jätte, jätteviktigt. Det säger Samira Magwai som nästan rördes till tårar när det var dags för den första Albasmaträffen - den leende träffen i Jönköping.

Albasmaträffen betyderjust "den leende träffen" och är en träffpunkt för pensionärer - främst kvinnor - på Råslätt i Jönköping. Det handlar om personer som pratar lite eller ingen svenska. I dag var det premiär och uppslutningen var god på Havsörnsgatan 55.

För något år sedan började Rose Akdogan och Samira Magwai från Råslätt fundera över vad de skulle kunna göra för äldre ensamstående kvinnor som lever socialt isolerade. De tyckte att kommunen satsade mycket på de unga, men att ingen tänkte på äldre kvinnorna som saknar det svenska språket.

De kontaktade Jönköpings kommun och tack vare pengar från jämställdhets- och integrationsutskottet kunde i dag Albasmaträffen slå upp portarna för första gången. Samira Magwai var nästan rörd till tårar av glädje.

– Det känns jätteroligt. Det är jätte, jätteviktigt. Jag kan inte beskriva min känsla. Jag är glad för att så många kommer, det betyder att någon bryr sig, säger Samira som hoppas få se många leenden. 

160 000 kronor har kommunen avsatt för projektet, vilket räcker för att Samira Magwai och hennes kollega Rose Akdogan ska kunna vara tjänslediga från sina andra jobb en dag i veckan och ägna sig åt de äldre kvinnorna på Råslätt under ett års tid.

– Jag har bott här i 22 år och alltid när man går ut ser jag och min kollega de här kvinnorna sitta ute helt ensamma. De tillhör ingen grupp, de har bara hemsysslor och sedan är det Willys. De har jättesvårt att ta sig ur Råslätt, säger Rose Akdogan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista