Underhållning, gratis middagar och guidade turer är några av inslagen i landstingets nöjes- och studieresor som åklagare nu ska granska. Bildkollage: Pressens Bild/Arkivbild SR-Jönköping

Landstingsresor skall granskas

Åklagare i Jönköping kommer nu att samarbeta med mutåklagare i Stockholm när det gäller utredningen av de misstänkta mutresorna inom landstinget.

Det här berättar Jan Axelsson, chefsåklagare i Jönköping som nu också beslutat att resorna skall granskas.

Ytterligare en åklagare intresserar sig nu för de misstänkta mutresorna inom landstinget i Jönköping

Läkemedelsbolag har varit med och sponsrat utlandsresor för sköterskor, undersköterskor och läkare, resor som till stor del innehållit nöjen med spritinköp, middagar och underhållning.

Riksåklagare Nils-Erik Schultz vid Riksenheten mot mutor och korruption i Stockholm har tidigare sagt till nyheterna att man tänker granska resorna som nyheterna berättat om och nu inleds ett samarbete med åklagarkammaren i Jönköping där chefsåklagare Jan Axelsson beslutat att inleda en förundersökning gällande mutbrott och bestickning.

Resorna kan komma att utredas helt i stockholm men i så fall med bistånd från åklagarna i Jönköping där Bengt Svensson kommer att leda arbetet. och då kan fler resor komma att avslöjas. Enligt Jan Axelsson är det inte bara de fem resorna under 2003 som nyheterna berättar om som ska synas, det kan även bli fler resor under andra år som kan bli aktuella.

Peter Jernberg
peter.jernberg@sr.se

Läs gärna tidigare artiklar i ämnet:

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".