Birgitta Lindén, (S) på presskonferensen inför kyrkovalet 2013. Foto Tobias Sandblad Sveriges Radio
Kyrkovalet 2013

Försvarar att partierna finns kvar

2:15 min

Samtidigt som banden mellan de politiska partierna och kyrkopolitiken tunnats ut allt mer genom åren så finns också flera partier som fortsätter att ställa upp i valet under det politiska partiets namn. Ett sådant är arbetarpartiet Socialdemokraterna.

De ser ett värde i att de partier som representerar oss i samhället också finns med i kyrkan.

– Man vill värna om ett solidariskt samhälle som har sin värdegrund i bland annat kristna värderingar, säger Birgitta Lindén från Kalmar när jag frågar henne varför man skulle rösta på Arbetarpartiet Socialdemokraterna i kyrkovalet.

S är klart största nomineringsgrupp i nationella kyrkomötet. Även i stiftsfullmäktige i Linköpings stift är de störst, medan de i Växjö stift hamnade på andra plats efter Centerpartiet i förra kyrkovalet.

De senaste åren har allt fler partier lämnat kyrkopolitiken, och istället finns där föreningar som säger sig inte ha någon koppling längre till moderpartiet, och så har allt fler helt nya grupper dykt upp, som inte ser att partipolitiken hör hemma i kyrkan.

Men Socialdemokraterna ser alltså ett värde i att finnas kvar där.

– Vi lever liksom i en integrerad värld och kyrkan ska vara en integrerad del av samhället också, det viktiga är ju att vi får rätt namn på listorna, människor som är engagerade i kyrkan.

Är det så då, finns inte "vanliga" socialdemokrater som inte är så engagerad i kyrkan där?

– Jo, det finns det, men vår omsorg och vårt uppdrag gäller alla, så det är bra att de är representerade också, så vi får deras ögon på det vi gör, jag är jätterädd för en inåtgående kyrka, jag vill att den ska vara utåtgående.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista