Foto: Scanpix
Kyrkovalet 2013

Skogen viktig för MP i kyrkovalet

1:24 min

Miljöpartiet är ett av de partier som lämnat kyrkan men istället ersatts av en förening där flera av frågorna på agendan känns igen från partiets hjärtefrågor. Vid sidan om synen på hur vi brukar samhället, tex ett hållbart skogsbruk, så märks integration och en human flyktingpolitik.

– De handlingar vi gör ska inte förorsaka något för nästa generation, säger Marita Bengtsson företräder miljöpartister i Svenska Kyrkan som har en värdegrund som rimmar med miljöpartiets.

De säger att dom står på egna ben utan iblandning av miljöpartiet, men det är ändå tydligt att miljöpartiets profilfrågor går igen i nomineringsgruppens program.

Dels är det synen på skogen där ju kyrkan har stort ägande - och där driver miljöpartister i svenska frågan vill arbeta för att kyrkan ska vara föredöme i miljösammanhang. Också synen på integration och flyktingpolitik känns igen i valplattformen från nomineringruppen miljöpartister i svenska kyrkan.

– Att vara den öppna kyrka som aktivt tar ställning för de grupperna som är svaga i samhället.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista