Birgitt Axelsson Edström från Vänstern i Svenska Kyrkan. Foto Tobias Sandblad Sveriges Radio
Kyrkovalet 2013

En vänster utan koppling till partiet

1:54 min

I kyrkovalet i morgon finns såväl politiska partier som nya grupperingar helt utan koppling till de traditionella politiska partierna. Dessutom finns de som låter som att de har en koppling till ett politiskt parti, men menar att de inte har det.

Så är det med Vänstern i Svenska kyrkan, Visk.

– Om man tycker det är viktigt att utjämna det skillnader som växer sig större, att kyrkan ska vara en röst för de svaga och utsatta, att jobba för asylsökandes rätt i samhället, då ska man rösta på oss, säger Birgitta Axelsson Edström.

Birgitta Axelsson Edström är aktiv vänsterpartist i Kalmar. Men när hon nu är med på valsedlarna för Vänstern i Svenska kyrkan så är det inte som partipolitiker utan som kyrkligt engagerad i en nomineringsgrupp som står för en syn på samhället som rimmar med Vänsterpartiets men på frågan om hur kopplingen mellan Vänstern i Svenska kyrkan och Vänsterpartiet ser ut idag så är hennes besked det här.

– Det finns ingen koppling.

Varför har ni kvar ordet vänster då?

– Man kan tänka sig solidariska vänstern, solidaritet.....men vänstern i Svenska kyrkan är ganska tydligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista