1 av 3
Äpplesafari bland odlingarna. Foto: Anna Ekström/Sveriges Radio
2 av 3
Potatissamlaren Torvald Fälth odlar mängder med potatissorter. Foto: Anna Ekström/Sveriges Radio
3 av 3
Helena Hugo, Bredaryds Wärdshus. Foto: Anna Ekström/Sveriges Radio
Huskvarna

Lokalproducerat i fokus på Rudenstams

1:42 min

I dag kunde den som ville lära sig allt om äpplen och närproducerat när allmänheten bjöds in till Rudenstams. Dessutom var det premiär för ett nytt äppleöl.

Den första ölflaskan auktionerades ut till förmån för cancersjuka barn som vårdas på Sahlgrenska Universitetssjukhus i Göteborg. För 700 kronor blev det Frank Miller som fick med sig flaskan hem.

– Det är kul att få hjälpa till. Pengarna går ju till något gott och jag kände att jag hade 700 kronor över, så varför inte, säger han.

Bakom det traditionellt producerade ölet står Rudenstam och Bredaryds Wärdshus. I första tappningen finns bara 400 flaskor.

Det är ett ofiltrerat öl. Lite tjockt och både syrligt och brödigt, berättar Helena Hugo från Bredaryds Wärdshus.

– Vi har ju både korn och vete i den så att den påminner lite om en veteöl. Sedan har den syrligheten från äpplet. Sällan är ju en öl syrlig i vanliga fall, säger hon.

Bland folkvimmel och stånd med närproducerade råvaror står Torvald Fälth. Han är potatissamlare och har med sig ett 40-tal olika sorter att visa upp. Det skiljer en hel del i utseende och smak mellan olika sorter, berättar han.

– Det är ju spännande att provsmaka en ny sort, säger han.

I våras satte han 370 olika sorter på gården i Malmbäck.

– Samlare får ju aldrig nog, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista