1 av 2
Birigt Dolk och Ann Margret Johnsson tycker att det är viktigt att säga sitt i kyrkovalet. Foto: Robert Davidsson/Sveriges Radio.
2 av 2
Marcus Bernström, ordförande i valdistiktet Jönköpings Sofia-Järstad 6, tycker sig ha märkt av ett större intresse för kyrkovalet i år än förra gången. Foto: Robert Davidsson/Sveriges Radio.
Kyrkovalet 2013

Vallokalerna har öppnat

1:35 min

I dag kan 5,5 miljoner röstberättigade svenskar säga sitt om hur de vill att Svenska kyrkan ska styras de kommande åren. Det är kyrkoval och även om man slarvat bort sitt röstkort så kan man rösta.

Två som absolut vill vara med och påverka är Birgit Dolk och Ann Margret Johnsson, som röstar i Mariakyrkan i Jönköping.

– Jag tycker att man ska rösta, för det är väldigt viktigt. Jag tänker på allt som kyrkan månar om. Kyrkovalet måste vi rösta i, säger Ann Margret Johnsson.
– Jag håller med. Är det val och man har röster så ska man rösta, säger Birgit Dolk.

Men alla tänker inte som Ann Margret och Birgit. I förra kyrkovalet, 2009, röstade bara knappt tolv procent av de röstberättigade. Marcus Bernström, ordförande i valdistriktet Jönköpings Sofia-Järstorp 6, tror på ett bättre valdeltagande den här gången.

– Jag tycker personligen att det känns som lite mer än förra gången. Samtidigt är det många som röstar nu innan gudstjänsten, så vi får väl se i eftermiddag, men än så länge ser det bra ut, sa han under söndagsförmiddagen.

Vallokalerna har öppet till klockan 20.00 i kväll och skulle det vara så att man tappat bort sitt röstkort så är det inte kört.

– Ta med ditt ID-kort, så hjälper vi dig. Välkommen hit i alla fall, säger Marcus Bernström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista