Doris Johansson. Arkivbild: Peter Jernberg/SR
Landstinget

Revisorer väntar med att utreda diagnosfusk

Det har kritiserats hårt - systemet där vårdcentraler får ersättning efter antalet patientdiagnoser. Ändå skjuter revisorerna upp den planerade granskningen av systemet.

Många granskande blickar har riktats mot Landstinget i Jönköpings län och det sätt man fördelar pengar till de privata och landstingsdrivna vårdcentralerna.

P4 Jönköpings granskning av systemet inleddes i maj och visade att ersättningssystemet som fördelar hundratals miljoner skattepengar till länets privata och landstingsdrivna vårdcentraler gick att manipulera och att det saknades ett systematiskt kontrollsystem.

Pengarna fördelas delvis efter hur många diagnoser patienterna vid vårdcentralen har och därmed har vårdcentraler kunnat fuska till sig pengar genom att sätta upp många diagnoser i journalerna.

Landstingsrevisionen sa tidigt att man tänkte besluta om en granskning i augusti, men nu meddelar revisionens ordförande Doris Johansson (S), att man skjuter upp den.

Orsaken är att landstinget på egen hand ska anlita en privat konsult för att utreda omfattningen av bristerna. Därför vill revisionen invänta den rapporten innan man går vidare, men ledamöterna var inte helt eniga om detta. Det fanns röster som ville sätta igång ändå, erfar P4 Jönköping.

Men den stora uppmärksamheten kring bristerna i systemet, som finns i elva andra landsting i Sverige, har också skapat intresse på andra håll.

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har haft frågan uppe för diskussion och kan komma att starta en egen granskning ur patientsäkerhetsperspektiv och även Riksrevisionen har gjort en första insamling av information för att eventuellt dra i gång en större granskning, men några beslut är inte fattade ännu.
Landstingets snabbutredning, som ännu inte satt igång, ska vara klar under hösten. Avtalet med den externa konsulten är ännu inte underskrivet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista