1 av 3
Foto: Hannes Ewehag/Sveriges Radio
2 av 3
Foto: Annefrid Sjöman/Sveriges Radio
3 av 3
Foto: Hannes Ewehag/Sveriges Radio
Norra Unnaryd

Bara ruiner kvar av 1600-talshus

Annefrid Sjöman: Det är otroligt sorgligt
0:54 min

En byggnad från 1600-talet totalförstördes vid en brand nu på eftermiddagen. Larmet om branden i Remma by kom strax före 14 och huset var övertänt när räddningstjänsten kom dit.

Tio minuter i två kom larmet. En skogsarbetare hade sett lågor och rök från ett av husen i Remma by öster om Norra Unnaryd i Jönköpings kommun.

Träbyggnaden som var omkring 100 kvadratmeter stor var helt övertänd när räddningstjänsten kom till platsen. Styrkor från Unnefors, Ryd/Bottnaryd, Dalstorp och Jönköping kallades dit, men huset gick inte att rädda.
– Det är i princip bara ruiner kvar, säger Annedfrid Sjöman från hembygdsföreningen Wallgårda.

Hembygdsföreningen arrangerade så sent som i helgen hantverksmarknad i Remma by.
– Det var nästan 500 besökare här och man får vara glad att det inte brann då, för det hade kunnat sluta i världens tragedi.

Hembygdsgården Remma är ett kulturminne från 1600-talet med flera byggnader. Det var den västra bagarstugan, "västergården", som fattade eld i dag.
– Lågorna står fortfarande meterhöga här, det blir inget kvar, det är otroligt sorgligt, jättetungt, säger Annefrid Sjöman.

Förra veckan började man elda i ugnarna i bagarstugan i samband med Wallgårda Hembygdsförenings hantverksmarknad i Remma by den 15 september. Föreningen firade då sin 80-årsdag och det finns misstankar om att elden har startat i en av spisarna.

Det finns ytterligare två hus på området, men det ska inte vara någon spridningsrisk till dem. Ingen människa skadades vid branden, vars orsak kommer att utredas.
– Det är historia som går upp i rök, säger Annefrid Sjöman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".