Moderaten Gunnar Sibbmark i Rydaholm, ordförande i kyrkomötet, VD i Europakorridorren. Foto: Karin Malmsten/Sveriges Radio.
Politik

Kritik mot otydligt kyrkoval

0:58 min

När de traditionella partierna lämnar kyrkopolitiken är risken att valet blir otydligt och färre röstar. Det oroar sig före detta ordföranden i kyrkomötet, Gunnar Sibbmark, för.

Den stora förloraren i kyrkovalet i går var Borgerligt alternativ, före detta Moderaterna. I Växjö stift förlorade partiet nästan hälften av mandaten.

Gunnar Sibbmark från Rydaholm var ordförande i kyrkomötet under flera år. Han lämnade kyrkopolitiken i protest när Moderaterna för något år sen beslutade att inte ställa upp i gårdagens val.

Om de traditionella partierna lämnar kyrkopolitiken är Gunnar Sibbmark alltså orolig för att kyrkovalet blir otydligt och att valdeltagandet blir lägre.
– Många av de som väljs in i kyrkomötet är för det flesta väljarna helt obekanta, och då menar jag att har man en partibeteckning som man känner till från de vanliga valen bakom sig, så vet man i huvudsak vad den personen står för och vad de står för som står på listan.

Den stora förloraren var just Borgerligt alternativ, tycker du att du fick rätt i dina farhågor?
– Nej, jag tycker de har nått ett bättre resultat än vad jag hade förväntat mig att de skulle göra med den här nya partibeteckningen, jag trodde det skulle vara så pass okänt att de skulle mista fler röster än de gjorde, säger Gunnar Sibbmark, före detta moderat kyrkopolitiker från Rydaholm. 

Borgerligt alternativ fick tio mandat färre än vad Moderaterna fick vid förra kyrkovalet.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista