1 av 2
Yvonne Pantzar hjärtsjuksköterska, Anna Törnvall sjukgymnast, Matz Norrman överläkare, Sofia Karlsson hjärtsjuksköterska , Ann Charlotte Gustafsson hjärtsjuksköterska, Helene Wallin hjärtsjuksköterska. Foto: Robert Davidsson/Sveriges Radio
2 av 2
Anna Törnvall, sjukgymnast. Foto: Robert Davidsson/Sveriges Radio
Landstinget

Höglandssjukhuset bäst på hjärtvård igen

Höglandssjukhuset: Ännu lite bättre i år
1:34 min

Hjärtinfarktpatienter på Höglandssjukhuset i Eksjö får landets bästa eftervård. Det gör att risken minskar för nya infarkter.

För femte året i rad har Höglandssjukhuset i Eksjö blivit utnämnt till landets bästa sjukhus när det gäller eftervård av patienter med hjärtinfarkt.

Det är kvalitetsregistret Swedeheart som registrerar hjärtinfarkter nationellt som delar ut priset och Yvonne Pantzar som är en av hjärtsköterskorna på sjukhuset tycker att årets utnämning smäller lite högre än föregående års.

– Tidigare har vi fått det på grund av den mätning vi gjort sex till tio veckor efter hjärtinfarkt, nu fick vi den ett år efter mätning och det tycker jag tyder på att vi lyckas inte bara uppnå det direkt efter infarkten, utan vi lyckas få patienten hålla en bättre livsstil och ha den behandling vi rekommenderat åtminstone ett år efter infarkten.

Priset som Höglandsjukhuset återigen har fått gäller alltså det arbete man lagt ner på eftervården av en hjärtinfarkt på patienter upp till 75 år. Och Swedeheart som delat ut priset har utgått från hur man lyckats med uppföljning av patienternas blodtryck, blodfetter, hur många som slutat röka och hur många som börjat motionera 30 minuter om dagen efter infarkterna.

Anna Törnvall är sjukgymnast och jobbar i hop med andra enheter i hjärtteamet för att hjälpa patienter att komma igång fysiskt efter en infarkt. Och hon tror att samarbetet är en av anledningarna till att man lyckas med eftervården på Höglandssjukhuset.
– Vi har ju väl utvecklad verksamhet bland annat med hjärtskola och föreläsningar om vad patienterna kan tänka på.

Vården efter en hjärtinfarkt anses lika viktig som den akuta vården av sjukdomen när det gäller hur det ska gå för patienterna på sikt.

Och det är inte bara utnämningen från Swedeheart som Höglandssjukhuset kan glädja sig åt i dag. Även statistiken över antalet hjärtinfarkter i år är positiv i relation till förra årets. 136 fall är registrerade hittills och det kan jämföras med 2012 då cirka 220 patienter hade insjuknat till och med den 12 september.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".