Svenske Johan vädjar om hjälp i al-Qaida-video

Terrorgruppen al-Qaida har gjort en video där sju västerlänningar som kidnappats i Västafrika, bland dem svensken Johan Gustafsson från Värnamo, uppmanar till åtgärder för att få gisslan fri.

Johan Gustafsson och en sydafrikan togs som gisslan i Timbuktu i Mali i november 2011. De övriga är fyra fransmän och en nederländare som togs till fånga vid en urananläggning i Arlit i norra Niger i september 2010.

Johan Gustafsson är uppväxt i Värnamo, men har under senaste åren bott i Stockholmstrakten.

Videon innehåller uttalanden av samtliga tillfångatagna, rapporterar den mauretanska nyhetsbyrån ANI.

Sveriges utrikesdepartement kommenterar inte uppgifterna om den nya videon utan hänvisar till Rikskriminalpolisen, som inte heller vill uttala sig om fallet.

Franska UD säger att videon vid en första granskning förefaller "trovärdig".

Enligt ANI gjorde fransmannen Daniel Larribe sitt uttalande den 27 juni. I videon säger Larribe att han mår bra, även om han hotats till livet.

Aqim, al-Qaidas nordafrikanska gren, uppgav i slutet av juni att åtta européer som de håller som gisslan är vid liv och att Aqim "snart" skulle släppa en ny video med fem fransmän.

Det har inte framgått om svenskens uttalande spelades in vid samma tidpunkt.

En annan fransman, som kidnappades i Mali 2011, hittades död tidigare i år, skjuten i huvudet.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista