1 av 2
Foto: Jonatan Nilsson/Sveriges Radio.
2 av 2
Några av de 35 remisser som kommit in. Foto: Peter Jernberg/Sveriges Radio
Jönköpings län

Makten söker form och namn på region

2:16 min

Det börjar nu klarna vad politikerna ska kalla sig när de fattar beslut om framtiden i Jönköpings län. Några tydliga förslag finns nu, men samtidigt förs på nytt krav om folkomröstning fram.

I fredags var sista dagen för kommuner och andra institutioner att ha synpunkter på hur den nya regionen ska se ut och när vi plöjer igenom de 35 remissvaren är det en fortsatt splittring kring många frågor, även om svaren nu allt mer andas kompromissvilja.

Men namnfrågan fortsätter engagera. Kommitténs kompromissförslag är ju Region Jönköping Småland, men det tycker kommunerna på Höglandet är ett dåligt förslag.

Vetlanda, Nässjö och Sävsjö vill heta Småland och Aneby, Eksjö och Tranås Norra Småland. Jönköpingstrakten med Gislaved förordar region Jönköping.

Landstinget i Kronoberg höjer lite förvånat på ögonbrynet i sitt remissvar över att Småland finns med i namnförslaget och befarar en otydlighet med det.

Även hur många politiker som ska sitta i det nya regionparlamentet är en stridsfråga där kommunerna pendlar mellan 81 ledamöter som i dagens landstingsfullmäktige eller 91.

Också frågan om hur mycket makt som den nya regionstyrelsen ska ha spretar i remissvaren där kommunerna vill ha starkare nämnder under regionstyrelsen medan landstinget vill ha mer makt åt regionstyrelsen.

Socialdemokrater och kristdemokrater som partier vill hellre ha starka nämnder och mindre makt åt regionstyrelsen.

Att remissvaren spretar så och inte ger någon tydlig fingervisning innebär nu att regionkommitténs kompromissfyllda förslag förmodligen kommer att stå fast när det läggs fram senare i höst.

Det innebär alltså att vår nya region som vi förväntas rösta på istället för landstinget i nästa val, kommer att heta Region Jönköping Småland, ha 81 ledamöter i parlamentet och ha både nämnder och lite svagare beredningar under regionstyrelsen.

Krav på folkomröstning

Samtidigt kommer återigen krav på en folkomröstning om vad den nya regionen ska heta. Till valet nästa år har landstinget skrotats och ska istället ersättas av en region men politikerna kommer inte överens om namnet. 

- Det här duger inte, menar Miljöpartiets vice ordförande i Jönköpings län, Etelka Huber har nu kontaktat regionbildningskommitténs ordförande för att föra fram kravet på en webb-baserad folkomröstning för att ge politikerna en fingervisning om vad den nya regionen ska heta.

Även i våras krävde miljöpartiets Etelka Huber en folkomröstning kring regionfrågan.

– Som situationen är nu är ingen nöjd, Jönköping-Småland är en kompromiss som ingen vill ha. Om namnet ska hålla i 400 år som det gamla gjorde så måste folk få säga vad det tycker, säger Etalka huber till P4 Jönköping.

–  Folk jag pratar med tycker det här är vansinnigt, folk undrar vad vi politiker håller på med.

Huber vill ha en omröstningssida på nätet för att själva röstningen ska gå snabbt. Omröstningen blir ingen formellt laglig omröstning utan mer som en fingervisande opinionsundersökning, menar Huber.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista