Långt fängelsestraff för knivdråp i Gislaved

Den 42-årige man som strax före jul knivhögg en Gislavedsbo till döds, ställdes i dag inför tingsrätten i Värnamo. Och straffet blev åtta års fängelse

En dag i mitten av december dök 42-åringen upp på ett kafé i Gislaved och berättade att han efter en spritfest råkat i bråk med en tio år äldre man och huggt honom med kniv. Och det visade sej stämma.
Offret hittades sittande i en fåtölj i sin lägenhet med en lång kökskniv i huvudet. Knivbladet hade trängt nio centimeter in i hjärnan. Trots det levde mannen och han fördes till sjukhuset i Värnamo. Där konstaterade läkarna att skadorna var dödliga och lät kniven sitta kvar.
Tolv timmar senare avled Gislavedsbon och kniven plockades bort av rättsläkarna först vid obduktionen i Linköping något dygn senare.
Vid rättegången i dag visades mycket otäcka bilder av offret. 42-åringen sa att han själv blev attackerad och att det var för att försvara sig som han högg ned den andre mannen. Hans avsikt var inte alls att döda och därför erkände han bara grov misshandel och vållande till annans död.
Men chefsåklagare Anders Nyström krävde att 42-åringen skulle dömas för mord. 42-åringen har genomgått en stor rättspsykiatrisk undersökning. Den visar att han inte led av någon allvarlig psykisk störning när han begick dådet. Han dömdes alltså till åtta års fängelse, men inte för mord utan för dråp.
Mannen har redan bestämt sig för att överklaga domen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".