Ilska bland landstingsanställda som drabbas av förmånsbeskattning

Över 9 000 vårdanställda i länet riskerar att åka på en skattesmäll efter misstag från landstinget. Arbetsgivaren har missat att ta upp mindre presenter, resor och motionsavgifter som en förmån och nu får de vårdanställda betala in extra skatt i efterhand.

Landstinget har bjudit anställda på startavgifter i tävlingar, motionsavgifter, små presenter och nöjesresor, men inte satt upp det som en förmån på de anställdas lönebesked.
Det här misstaget upptäckte Skatteverket när man granskade landstingets räkenskaper under 2003. Beskedet från skatteverket var att landstinget skulle betala in extra skatt, men att de anställda inte skulle drabbas.
Men för 2004 däremot åker en stor del av de 9 600 anställda i landstinget på en mindre skattesmäll i efterhand på grund av arbetsgivarens misstag.
Och de anställda är förstås besvikna.
-Det är för djäkligt, säger Alexandra Bernlund som jobbar på länssjukhuset Ryhov till nyheterna.
-Man borde ha fått veta i förväg att det här var skattepliktigt, säger Berna Ehnblom, också hon anställd på länssjukhuset.
Personalavdelningen sitter nu och går igenom allt som kan förmånsbeskattas och sedan måste de anställda betala skatt för det. Lönen som rapporteras in till skattemyndigheten kommer alltså att vara något högre än många räknat med och därmed blir ocskå skatten högre.
I många fall handlar det bara om några tior i extra skatt men i värsta fall kan det handla om hundralappar.
Arbetsgivaren och den anställde har ett delat ansvar att det fungerar men det här borde landstinget haft bättre koll på, tycker Conny Rapp ordförande för Kommunals sektion 1:
-Det är lite dåligt, man borde ha tagit reda på vad som gäller. Många känner sig nog lite lurade nu.
Och Landstingets planeringsdirektör Roger Hammarström erkänner delvis att man borde haft bättre koll på skattereglerna.
-Det kan man väl möjligen tycka, det är ju en gråzon, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".