1 av 2
Arkivbild: Martin Meissner/Scanpix
2 av 2
Värnamo

Värnamobo övervakar stortävlingar

Kjell Ahnstedt om sitt jobb som överdomare
18 min

Han har skakat hand med Usain Bolt och ätit lunch med hela det jamaicanska friidrottslandslaget. Kjell Ahnstedt från Värnamo är en av 46 överdomare inom friidrotten i världen.

Kjell Ahnstedt från Värnamo är inte bara tandläkare. Han är också domare på den högsta internationella nivån, ITO, International Technical Officials. Det finns 46 sådana i världen. Två av dem är från Sverige. En av dem är Kjell Ahnstedt.
– Vi skickas ut av Internationella Friidrottsförbundet som kontrollanter för att vara en typ av överdomare, kontrollanter, för att se att inhemska domare sköter sitt jobb.

Han började sin domarkarriär hemma i Värnamo 1982, som eltidtagare. I dag bevakar han stora mästerskap, senast ungdoms-VM i Ukraina och han har träffat de flesta stora stjärnor.
– Det är faktiskt trevligt att se dem på nära håll och live, man får ett annat intryck när man träffar dem utanför arenan, Blake och Bolt till exempel har ett leende och skämt på läpparna för jämnan.

En stor skandal som Kjell Ahnstedt minns är den 1987 vid VM i Rom. En italiensk längdhoppare skulle komma trea var det förutbestämt, förmodligen för att det hade spelats om pengar på honom. Lagom till hoppet avbröt man för prisutdelning och medan publikens blickar var riktade mot prispallen fuskade man med mätningen av italienarens hopp.

Fusket avslöjades dock efter några veckor då en misstänksam amerikan lagt tv-bilder ovanpå varandra och konstaterat att resultatet var felaktigt och italienaren fråntogs medaljen.

Den här händelsen var före Kjell Ahnstedts internationella karriär och på tiden innan det infördes överdomare. Numera så är de 6-8 stycken under stora tävlingar.
– En vid varje gren, det är aldrig en gren utan att en överdomare är närvarande med eget protokoll.

Ett par, tre uppdrag varje år får man som överdomare, men vad som väntar framöver vet inte Kjell Ahnstedt.
– Det kommer inte besked om det förrän till vintern.

Han måste dock klara av ett prov om en månad först. Legitimationen som överdomare måste nämligen förnyas var fjärde år.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".