Etelka Huber, Miljöpartiet, Nässjö. Arkivbild: Peter Jernberg/SR
Länet

"Låt folket rösta fram regionnamnet"

Åke Johansson (C): Finns så mycket annat att lägga pengar på
1:39 min

Till valet nästa år har landstinget skrotats och ska istället ersättas av en region, men politikerna kommer inte överens om namnet. Nu kommer nya krav på folkomröstning.

Nu kommer återigen krav på en folkomröstning om vad den nya regionen ska heta. Kompromissförslaget är Region Jönköping-Småland, men även Norra Småland och bara Jönköping har varit på förslag.

Det här duger inte, menar Miljöpartiets ordförande i länet, Etelka Huber, som nu ska kontakta regionbildningskommittén för att föra fram kravet på en webbaserad folkomröstning för att ge politikerna en fingervisning om vad den nya regionen ska heta.

– Som situationen är nu är ingen nöjd, Jönköping-Småland är en kompromiss som ingen vill ha. Om namnet ska hålla i 400 år som det gamla gjorde så måste folk få säga vad de tycker, säger Etelka Huber till P4 Jönköping.

Även i våras krävde hon en folkomröstning kring regionfrågan.
– Folk jag pratar med tycker det här är vansinnigt, folk undrar vad vi politiker håller på med.

Huber vill ha en omröstningssida på nätet för att själva röstningen ska gå snabbt.

Men hon får mothugg. En webbaserad folkomröstning för att avgöra namnet på den nya regionen i länet är varken möjlig eller laglig. Den salvan avlossar nu centerpartisten Åke Johansson som är vice ordförande i valnämnden i Jönköping.
– En webbaserad röstning är inte godkänd.

Och att göra en riktigt folkomröstning om namnet?
– Hela länet måste utrustas med röstlängd, röstsedlar och det måste ordnas vallokaler.

Vad tycker du om tanken?
– Jag tycker namnfrågan är en alldeles för liten sak för att engagera hela länet i, det finns så mycket annat att lägga pengar på.

Regionbildningskommitténs ordförande Anders Karlgren (M) gör däremot ett utspel nu i eftermiddag och säger sig vilja låta invånarna tycka till för att ge politikerna en vägledning.
– Det vore väl trevligt om vi kunde få reda på vad medborgarna i länet tycker att vi ska kalla den nya regionkommunen.

 

Fråga

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".