Annie Lööf . Foto: Henrik Montgomery/SCANPIX
politik

C-stämman: Därför ifrågasätts inte Lööf

2:05 min

I morgon inleds Centerpartiets partistämma i Karlstad. Trots att partiet är i kris opinionsmässigt ifrågasätts inte längre partiledare Annie Lööf från Värnamo.

I senaste opinionsmätningen låg Centerpartiet under spärren till riksdagen men det interna stödet för Lööf är trots det starkt. Det har flera orsaker, säger centerdebattören Håkan Larsson, bördig från Skärstad utanför Huskvarna.

– Dels är det så att Annie stärkte sin ställning genom hanteringen av förslaget till idéprogram, som var väldigt skadligt för partiet. Det rättade upp sig och det var till stor del Annies förtjänst. Sedan är väl erfarenheten den att det inte är särskilt klokt att diskutera personfrågor ett år före valet, säger Håkan Larsson.

I Sifos septembermätning fick Centerpartiet 3,6 procent och det är första gången som partiet legat under spärren till riksdagen med bara ett år kvar till valet.

Kanske vore det naturligt då att det internt kommer krav på ett partiledarbyte, men när Centerpartiet samlas till stämma i Karlstad den här veckan kommer Annie Lööf inte att ifrågasättas, i alla fall inte officiellt. Det är tydligt när P4 Jönköping ringer runt till centerpartister som ska åka till stämman.

Att byta partiledare nu är för sent så nära inpå valet, menar centerprofilen, debattören och tidigare chefredaktören Håkan Larsson från Skärstad, nu boende i Jämtland.

– Det är aldrig lyckat att byta partiordförande ett år innan ett val. Det ska ske direkt efter ett val eller mitt i en mandatperiod. Man kommer ställa upp bakom Annie.

När P4 Jönköping ringer runt och pratar med en rad ombud från Jönköpings län som ska åka till stämman, säger samtliga att stödet för partiledaren från Värnamo är starkt, att hon stärkte sin ställning när hon rätade upp debatten om idéprogrammet vid årsskiftet och att det snarare är politiken och att få fram den i allianssamarbetet som är det viktiga för att lyfta opinionssiffrorna.

– Det är fördelen med att det blåser, då ser man vilka som står upp och Annie visade ju i det fallet att hon är en stark och mycket bra ledare, säger Torbjörn Egerhag som är ombud från Värnamo.

Även Gunilla Hjelm, kommunalråd i Vetlanda och ordförande för Centerkvinnorna tycker stödet är starkt för Annie Lööf.

– Det är ju ett jättebesvärligt läge men det är ju något som vi kämpat med genom väldigt många partiledare och genom väldigt många år. Men det finns ett starkt stöd för Annie i det här arbetet. 

Peter Jernberg
peter.jernberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista