1 av 2
Ofta åker kvittot rakt ner i papperskorgen. Foto: Emma Johansson/Sveriges Radio
2 av 2
Amanda Gustavsson brukar inte ta kvittot. Foto: Hannes Ewehag/Sveriges Radio
P4 Eftermiddag

Miljarder kvitton slängs - trots digital lösning

5:22 min

Brukar du också säga "nej tack" till papperskvittot när du handlar? Då är du i gott sällskap, för av de 1,7 miljarder kvitton som skrivs ut i Sverige varje år slängs de allra flesta. Men de senaste två åren har det både funnits och varit tillåtet med lösningar för digitala kvitton, men ingen använder dem.

När P4 Jönköping besöker en matbutik i centrala Jönköping kring lunchtid är det en lång kö som ringlar sig fram till kassan. Och av alla de kunder som handlar är det väldigt få som tar emot kvittot, kanske bara var tionde kund.

– Det är inte många som tar emot kvittot, jag slänger ungefär en sopsäck full med kvitton om dagen, säger kassörskan Lisbeth Flod.

Varje år skrivs det ut ungefär 1,7 miljarder kvitton i landet, det visar siffror från Svensk handel. Det motsvarar ungefär 60 000 träd och de allra flesta av kvittona går direkt ner i soptunnan.

Lagen säger att kunden har rätt till ett kvitto vid varje köp, men det behöver inte vara ett papperskvitto. De senaste två åren har Skatteverket även godkänt digitala lösningar som mail och appar. Men det är inte särskilt vanligt än så länge.

– Det finns ett stort intresse från handlarnas sida för att hitta digitala kvitton, men det tar tid. Det är många pusselbitar som ska på plats, det ska ju integreras i kassasystemen och så. Men det finns nog inte så mycket motstånd, utan en vana som ska in, säger Bengt Nilervall, betalningsansvarig på Svensk Handel.

– Jag tar alltid kvittot, det har jag lärt mig att man ska göra. Det förekommer en massa skumma saker när man inte har kvittot, säger Margareta Längdén som just tagit emot sitt kvitto från kassörskan.

Kan du tänka dig digitala kvitton?

- Nej jag är inte med i IT-världen, så då är det papper som gäller.

Christian Tauschek är chef för en matbutik i Jönköping och även om hans butik inte använder digitala kvitton nu så tror han att det är framtiden.

– Jag tycker att det är fantastiskt. Att nittio procent av alla kvitton slängs är ett himla miljöproblem egentligen.

Tror du att det skulle funka med digitala kvitton?

– Absolut. Jag tror att det skulle funka, helt klart.

Hannes Ewehag

hannes.evehag@
sverigesradio.se

036-215 66 00

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista