Två häktade för människohandel - Gislavedsbo försatt på fri fot

Den Gislavedsbo som suttit anhållen misstänkt för människohandel släpptes på fri fot efter häktningsförhandlingarna i Borås i eftermiddags. Två andra män häktades däremot.

Det var i början på veckan som de tre männen greps, misstänkta för att ha tvingat en 17-årig flicka från Kosovo att prostituera sig.
Flickan hade lyckats rymma från mannen i Gislaved, där hon befann sig natten till i måndags, och efter att hon slagit larm till polisen greps tre män, den 50-årige Gislavedsbon, en 45-årig man från Borås, och en 25-årig man från Serbien Montenegro.
Alla tre misstänktes för människohandel, eller trafficking som det också kallas.
Kvinnan har berättat att hon förts från Kosovo för några veckor sedan, troligen av mannen från Serbien Montenegro. Hur de tre männen sedan kommit i kontakt med varandra vill polisen inte avslöja, men de säger sig ha en god bild av det hela.
Boråsbon, som för övrigt nyligen släppts från fängelse efter att ha dömts i en stor bedrägerihärva, och mannen från Serbien Montenegro häktades alltså idag, på sannolika skäl misstänkta för människohandel.
Men tingsrätten tyckte alltså inte att det fanns skäl nog att häkta Gislavedsbon, utan han försattes på fri fot. Han är däremot fortfarande misstänkt för brott i samband med händelsen.
I december inträffade en liknande händelse i Jönköping, när en vietnamesiska i yngre tonåren lyckades fly från en bil. Tre män hade enligt flickan hållit henne fången och hon hade också blivit utnyttjad sexuellt.
Katarina Welin, åklagare vid internationella åklagarkammaren i Linköping säger till nyheterna att förundersökningen fortfarande pågår där, men att det inte finns några spår efter de tre männen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".