1 av 2
Foto.Arrangerad bild Preesens Bild/Torbjörn Andersson
2 av 2
Foto: Arrangerad bild Pressens Bild/Torbjörn Andersson

Dramatisk ökning av anmälda barnmisshandel

Förra året gjordes över 210 polisanmälningar om misshandel av barn i Jönköpings län. Det är en ökning med hela 40 procent på bara tre år.

Utveckling märks också i allt fler anmälningar till länets socialtjänster.

Annika Åberg på individ- och familjeomsorgen i Vaggerds kommun är en av dem som ser utvecklingen i sitt arbete.

Allt fler anmälningar om barnmisshandel kommer in till polis och sociala myndigheter i länet.
2001 och 2002 fick polisen runt 150 anmälningar om barnmisshandel. 2003 ökade anmälningarna till cirka 180 stycken - å förra året var det ännu fler - 210 anmälningar!

Ökningen gäller främst barn mellan 7-14 år.

Nyligen har också ett par rättegångar om barnmisshandel hållts. En mamma dömdes i Jönköping för att ha tagit hårt i armar och öron på sin 3-årige son - och även gett honom slag i ansiktet.

Nyligen åtalades en pappa vid värnamo tingsrätt för att lyft upp sin 8-årige dotter i håret å sen gett henne flera slag i ansiktet - händelsen inträffade inne i en butik.

Socialtjänsterna i flera kommuner i länet har också fått fler anmälningar om att barn far illa.

Men även om anmälningarna ökar är såväl socialtjänst som polis tveksamma till om situationen verkligen förvärrats för barnen - eller om det bara handlar om att just fler slår larm.

Exempelvis kan skolorna ha blivit bättre på att anmäla missförhållanden.

Hur som helst har trycket ökat och Annika Åberg upplever att det inte finns resurser att hjälpa alla barn som skulle behöva hjälp idag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".