Jönköping/Huskvarna

Nu startar HFF:s kamp för en spelbar arena

1:56 min

I helgen var det klang och jubel-fest på Vapenvallen i Huskvarna när Husqvarna FF tog klivet upp i Superettan. Men nu påbörjas arbetet inför nästa säsong och till att börja med handlar om att se till så att man får fortsätta spela på Vapenvallen.

– Superettan kommer ju ställa höga krav på oss som förening på många områden. Vi måste nu börja ett arbete och titta på vad som krävs för att, i första hand, få Vapenvallen spelmässig till nästa år, säger Husqvarna FF:s ordförande, Stefan Axelsson.

Det var segervrål och glädjetårar på Vapenvallen i Huskvarna i lördags när man blev klara för uppflyttning till Superettan. Men för att det ska få spelas superettanfotboll på Vapenvallen krävs en rad investeringar och då handlar det ändå bara om att få till stånd en dispens.

Samtidigt planerar Jönköpings Södra för en ny arena på Stadsparksvallen, en arena som Jönköpings kommun lovat att stötta ekonomiskt. Husqvarna FF:s ordförande, Stefan Axelsson talar i diplomatiska ordalag, men att Husqvarna inte vill spela sina hemmamatcher på Stadsparksvallen är ingen hemlighet.

– Långsiktigt vill hitta en lösning som passar alla föreningar och som kan vara en bra lösning för alla i bygden. 

Skulle det kunna vara ett alternativ att spela på Stadsparksvallen?

– Som sagt, vi vill hitta en lösning som passar alla föreningar och vilken lösning det blir får vi återkomma till, säger Stefan.

– Jag vet att Husqvarna FF har en önskan att fortsätta spela på Vapenvallen, säger Birgit Sievers som är miljöpartistiskt kommunalråd i Jönköping. På frågan om man inte skulle kunna bygga en gemensam arena för de båda föreningarna, någonstans mittemellan, svarar hon så här.

– Jag tycker du skall ställa den frågan till fotbollsklubbarna. Jag har ställt den.

Vad har du fått för svar?

– J-Södra vill spela på Stadsparksvallen och Husqvarna vill gärna spela på Vapenvallen. 

Men de driftspengar som kommunen lovat gå in med i den nya arenan, är det inte bra om båda klubbarna får del av dem?

 Man kan ju inte lova pengar och sedan ta tillbaka dem och säga att dem skall en annan förening få. Då får vi ju hitta på något annat till en annan förening. 

Det kan alltså bli aktuellt att ge bidrag till Husqvarna också?

– Vi måste ju höra vad de har för mål. Det här beror på föreningarna själva.

Men det faktum att Husqvarna nu gått upp förändrar inget i sak just nu?


 Nej, säger Birgit Sievers.

Oskar Mattisson
oskar.mattisson@sverigesradio.se
Simon Björling
simon.bjorling@sverigesradio.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.