1 av 2
På lektionerna har Loke Bradling en mikrofon som gör att han, läraren och de andra eleverna hör varandra tydligt. Foto: Hannes Ewehag/Sveriges Radio.
2 av 2
Heddi och Björn Bradling. Foto: Hannes Ewehag/Sveriges Radio.
Jönköping

Här kan Loke gå i skolan som alla andra

6:47 min

Tänk att en skola kan få en hel familj att flytta nästan tio mil till en helt ny stad. Det var nämligen vad Heddi och Björn Bradling gjorde.

Parets äldste son Loke föddes med hörselnedsättning och kunde inte få det stöd han behövde i Svenljunga där familjen bodde, så de packade sina saker och flyttade till Jönköping.

– Vi hade precis köpt och renoverat ett hus i Svenljunga. Det var bara 100 meter till mitt jobb, 75 meter till dagis och jag hade min familj och mina vänner där. Så det var mycket som talade för att stanna i Svenljunga. Men det gick ändå inte att jämföra med att ge vårt barn bättre förutsättningar och en framtid med valmöjligheter, säger Heddi Bradling.

När Heddi och Björn Bradlings äldste son Loke närmade sig sin ettårsdag märkte föräldrarna att han på vissa sätt skiljde sig från de barn han lekte med.

– Mammor runt omkring mig kommunicerade med sina barn och fick blickar och joller till svar, medan Loke inte ens reagerade. Då kändes det som att något inte stämde, säger Heddi Bradling.

En tid av sjukhusbesök och utredningar följde. När Loke var 15 månader gammal konstaterade läkarna att han hade fel på hörselnerverna och han fick sin första hörapparat. Tre månader senare opererade de in ett rör i Lokes öra.

Vid den här tiden bodde familjen Bradling i ett hus i Svenljunga och de märkte snabbt att det inte fanns rätt förutsättningar för Loke på orten.

– Det fanns egentligen inga förutsättningar, ingen kunskap alls om barn med hörselproblematik som Lokes, säger Heddi Bradling.

– Vi hade önskat att det fanns en annan beredskap för barn som inte hör som andra barn, säger Björn Bradling.

När Loke var fem år gammal började familjen fundera på att flytta och fick då höra om Kålgårdsskolan i Jönköping, där det finns speciella klasser för barn med hörselnedsättning och undervisning på två språk, både svenska med hjälpmedel och teckenspråk. Så i somras sålde familjen sitt nyrenoverade hus och flyttade nästan 10 mil till Jönköping.

Nu går Loke i första klass på Kålgårdsskolan och trivs väldigt bra.

– Det är roligt, säger han.

En av de lärare som tog emot Loke på Kålgårdsskolan var Ida Ekebäck. Hon blev glad när hon fick höra att den skola hon jobbar på hade lockat familjen Bradling så pass mycket att de flyttade.

– Det är väldigt smickrande och jag förstår dem. Här har vi all pedagogisk kompetens samlad på ett och samma ställe. Vi har all teknisk utrustning och pedagogerna vet hur den ska användas. Dessutom lär vi ut på teckenspråk, säger Ida Ekebäck.

Hannes Ewehag

hannes.evehag@
sverigesradio.se

036-215 66 00

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista