1 av 2
"Såg det som en trevlig gest", säger Anna Mårtensson. Foto: Jonatan Nilsson/Sveriges Radio.
2 av 2
Mario Rojas, konstnär, vill att juristen granskar kommunalrådets gåva. Arkivbild, foto: Hannes Ewehag/Sveriges Radio
Jönköping

Kommunalråd anmäls efter gåva till kungen

3:49 min

Kommunalrådet Anna  Mårtensson gav kungaparet en egenskriven diktsamling när de besökte Jönköping. Nu har konstnären Mario Rojas anmält henne till stadsjuristen.

Konstnären Mario Rojas från Jönköping har anmält Jönköpings folkpartistiska kommunalråd Anna Mårtensson till kommunens stadsjurist.

Rojas vill att det utreds huruvida Anna Mårtensson gynnat sin egen firma på ett otillbörligt sätt, när hon överlämnade en egen diktsamling till kungaparet vid deras besök i Jönköping i våras.

– Jag ser en tveksamhet i hennes verksamhet, om det är så att det kommer i konflikt med hennes uppdrag som kommunalråd, säger Rojas till P4 Jönköping.

Diktsamlingen marknadsförs och säljs via Anna Mårtenssons hemsida. Om det är så att diktsamlingen inte varit en officiell gåva från kommunen, utan en personlig gåva från Anna Mårtensson, vill Rojas att kommunjuristerna ska granska om överlämnandet av gåvan är förenligt med hennes uppdrag som kommunalråd med ansvar för kulturen i Jönköping. Han förnekar att han gör anmälan av egenintresse. 

– Jag bryr mig om kultur i Jönköping och det är därför jag tar upp frågan. Inte som konstnär utan som Jönköpingsbo. 

Anna Mårtensson berättar för P4 Jönköping att gåvan gavs i samband med en lunch med kungaparet i mars, dit hon var inbjuden i egenskap av ordförande för länsmuseet. Eftersom inte kungaparet skulle besöka museet överlämnade hon istället en påse med presenter och en uppmaning att besöka museet senare. I påsen lade hon även ner sin egen diktsamling. I den hade hon skrivit en liten hälsning, istället för att skriva ett kort berättar hon.

– Jag har inte fått betalt för den här diktsamlingen och det har inte heller gått ut över någon annan. När jag lämnade den tyckte inte jag att det var olämpligt, utan mer en trevlig gest. Sedan har jag förstått att några tycker det är olämpligt och det är jag väldigt ledsen för. Det var inte min mening, jag får försöka tänka mig ännu noggrannare för framöver.

Nyheterna P4 Jönköping
news.jkpg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista