Gislaved bäst på friskhet...

Inställningen till sjukskrivningar har stor betydelse för hur mycket vi sjukskriver oss. Det menar professor Jonas Frykman som undersökt sjukskrivningsbeteendet i Gislaved respektive Strömsund i Jämtland.

Jonas Frykman är professot i etnologi i Lund och ursprungligen från Nässjö och rapporten är en del av ett forskningsprojekt om skillnaderna i sjukskrivning.

Förra året hade Strömsund ett ohälsotal på 60 dagar och Gislaved bara 34. Genomsnittet för landet är 42 dagar.

Förklaringen ligger i den lokala kulturen, menar Frykman.

Vid undersökningen har man intervjuat handläggare på arbetsförmedlingen, försäkringskassan, personalchefer och politiker inom kommunen samt de sjukskrivna själva.

-I Gislaved är sjukskrivning något man råkar ut för om man är sjuk. I Jämtland är sjukskrivning något du kan bära med högt huvud, konstaterar Jonas Frykman.

Frykman beskriver sjukskrivningarna i Norrlands inland som en del av en livsform. Med få arbetstillfällen, låga löner, ofta osäkra och korta anställningar blir sjukpenningen en försörjningskälla.

-Man tycker att det är så angeläget att bo kvar och man tycker att det är så självklart att man har blivit förfördelad av samhället tidigare att man har rätt till ersättningar.

I Gislaved är man mycket tveksam till att vara sjukskriven över huvud taget, konstaterar Jonas Frykman.

Och trots att Gislaved drabbades hårt när däcktillverkaren Continental för några år sedan lade ner tillverkningen och 800 jobb försvann så hade de flesta fått nya jobb inom ett år, utan att gå via arbetsförmedlingen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".