Friskoleföretaget Ultra etablerar sig i andra länder

Friskoleföretaget Ultra med huvudkontor i Jönköping och flera skolor i länet - vill starta friskolor i andra länder

Företaget växer kraftigt och på fem år har antalet anställda ökat från 30 till över 250 och nu vill företagets grundare och VD Rune Tedfors etablera sig i de nordiska grannländerna men också på andra håll i världen.

- Norge är ett första steg och jag är även efterfrågad i Danmark där vi kan etablera oss redan nästa år. Vi har även kontakter i Kina och Indien till exempel och jag ser det inte som omöjligt att vi kan etablera oss även i de länderna, säger Rune Tedfors.

Etableringen i Norge har startat en häftig debatt där om friskolor.

Ultra Education som utbildningsföretaget numera heter, började minst sagt i motvind. Efter flera års kamp och överklaganden lyckades man mot den politiska majoritetens vilja i Jönköping att starta en fristående skola - John Bauergymnasiet.

Sedan starten 2000 så har Ultra växt kraftigt och i dag har man 27 skolor över hela landet med 228 anställda och 6 000 elever varav 1 000 i länet. Huvudkontoret i Jönköping sysselsätter 23 personer och i länet har man skolor i Värnamo, Nässjö, Eksjö och Jönköping. Under förra året omsatte Ultra 359 miljoner och gjorde en vinst på över tio miljoner.

Ultra har också fått kritik för att välja de utbildningar där man kan tjäna mest pengar och att en del av vinsten man gör på bidragen från kommunerna går till aktieägarna.

Men i dag har debatten stillat sig och Ultra fortsätter växa. Man är på väg att starta 16 skolor i Norge, sedan siktar man på Danmark och på sikt kanske också både i Asien och Sydamerika, en enorm expansion som inte ens fanns på kartan för några år sedan.

- Det här trodde jag inte när vi började i Jönköping, säger Rune Tedfors.

Nu satsar man mindre i Sverige och i länet där det nu mer handlar om att bevara och utveckla det man har än att starta nytt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".