Skola

Elever tvingas äta i klassrummet

1:49 min

En del elever i länet får inte plats i skolmatsalen utan äter lunch i klassrummet. Oacceptabelt enligt till exempel folkpartisten Magnus Thelin. Men forskare bakom Skolmatsverige.se menar att det viktiga är att det är lugnt när barnen äter.

Skolbarn som får gå ut i korridoren och hämta mat för sedan äta i klassrummet. Ja, så ser det ut på flera skolor i Jönköpings län på grund av för små eller inga matsalar alls. Rörstorpsskolan i Värnamo är en av fyra skolor i kommunen där barnen måste äta där de också sitter och arbetar. Det har väckt upprörda känslor hos föräldrar, en av dem är Mårten Eklund. 

– Jag tycker det är lite obehagligt. De får sämre matmiljö liksom, så enkelt är det ju, säger Mårten.

En stressad lärare för årskurs två kommer med matvagnen och styr in den i klassrummet. Först ska egentligen alla kritor och läroböcker plockas bort och borden ska torkas av, men det hinns inte med idag. Barnen får gå fram till vagnen under skrivtavlan och ta av den färska laxen med potatis och sedan sätta sig på sin plats bland suddgummirester och äta.

P4 Jönköping besöker Rörstorpskolan i Värnamo där barnen upp till andra klass äter sin mat i klassrummen eftersom matsalen inte ens rymmer hälften av skolans elever. Det här är inte en hållbar situation, tycker läraren Linda Eckerbom.

– Jag tycker det borde vara en självklarhet för alla barn att få äta i en matsal. Du har din arbetsplats och du har din plats där du går och äter, så är det ju när vi kommer ut på företag och vilken arbetsplats som helst. Man sitter inte vid sitt skrivbord och äter sin lunch, det kanske du gör en stressig dag, säger Linda Eckerbom.

Två skolor i Värnamo kommun har ingen matsal alls och där måste alla elever äta i klassrummen. På två skolor måste elever upp till årskurs två äta i klassrummet. Så här ser det ut i åtminstone två kommuner till i länet - i Vaggeryd och i Jönköping - och lärare är kritiska till att pedagogisk tid ska gå åt till att torka bord och servera mat. I Värnamo är målet att alla barn ska få äta i en matsal. Men enligt centerpartisten Stefan Widerberg, som är ordförande i barn- och utbildningsnämnden, ligger det långt fram i tiden även om han ska arbeta aktivt i frågan.

– Vårt mål är att komma bort från lektionssalsätandet och hitta lösningar med bra matsalar. Det kommer ta några år men dit vill vi komma, säger Stefan Widerberg. Föräldern Mårten Eklund låter sig dock inte lugnas av hans besked.

– Det har ju varit tal om det här i många år. Det måste ju hända något snart, lite handlingskraft nu.

På Skolmatsverige.se, som drivs av Stockholms läns landsting, jobbar Emma Patterson som är forskare och nutritionist. Hon säger att det inte finns något rätt eller fel när det gäller att äta skollunch i klassrummet.
– Det viktiga är att det ska vara en lugn och trivsam stund.

Emma Johansson
emma.johansson@sverigesradio.se