fotboll

IFK Värnamo: Tror bygden vill ha ett lag

1:34 min

I helgen säkrade IFK Värnamo för tredje året i rad kontraktet i superettan genom kvalspel. Nu väntar hårt jobb för att bli bättre till nästa år.

Det var nog minst lika mycket lättnad som glädje hos såväl spelare och ledare som supportrar efter segern i lördags mot Dalkurd. Men nu har klubben en rad utmaningar framför sig, dels för att hamna högre i tabellen nästa år, dels för att få spela på hemmaarenan.

– Ska vi spela på Finnvedsvallen krävs ju en dispens. Vi måste kunna redovisa en plan för hur vi ska ha det med antingen konstgräs eller vanligt gräs eller värme i det naturliga gräset. Likadant måste vi tillskapa 400 sittplatser under tak, konstaterar Kaj Larsson som är ordförande i klubben.

Är det aktuellt att genomföra någon av de här åtgärderna redan till nästa säsong?


– Nej, det är det inte. Vi har haft ett resonemang med kommunen och det ska kunna stå klart till 2015.

Det jublades friskt på Finnvedsvallen i Värnamo i lördags efter att IFK Värnamo säkrat fortsatt spel i Superettan genom kvalvinst över Dalkurds FF. Det var tredje året i rad som Värnamo tvingades kvala sig kvar i landets näst högsta serie och frågan är hur föreningen ska kunna nå en bättre placering nästa år. Man brottas nämligen samtidigt med en ekonomi som kunde sett bättre ut.

– Den är inte god kan jag säga, men vi överlever, säger Kaj Larsson.

Med tanke på det, finns det inga svårigheter i att få ihop ett slagkraftigt lag, för det krävs ju ändå en del pengar?

– Jo, men jag tror bygden vill ha ett lag och jag tror att de sponsorer vi har som är engagerade kommer hjälpa oss med detta.

Nästa säsong fördubblas antalet småländska lag i Superettan - där Jönköpings Södra ju redan finns - i och med att Öster åkte ur Allsvenskan och att Husqvarna FF tagit klivet upp. Det gynnar IFK Värnamo mot på alla sätt, tror Kaj Larsson.

– Det är ju fantastiskt, på så här nära håll. Det handlar ju om inkomster för vår del som är väldigt viktiga, det kan inte bli bättre.

Kommentera: Tror du IFK Värnamo kommer lyckas bättre nästa säsong och därmed slippa kval?

Oskar Mattisson
oskar.mattisson@sverigesradio.se