P4 Förmiddag

Radiodoktorn svarar på influensafrågor

34 min

Kan man vaccinera sig dagen före operation? Eller i slutet av en förkylning? Det var ett par av frågorna som lyssnarna ställde till distriktsläkare Lotta Larsdotter när hon medverkade i P4 Jönköping idag.

Lotta Larsdotter är distriktsläkare på en av landstingets vårdcentraler, den i Norrahammar. Men med jämna mellanrum kommer hon till radiohuset i Jönköping för att tillsammans med programledare Hasse Pettersson ta sig an lyssnarnas frågor om hälsa och vård i P4 Förmiddag.

Eftersom influensavaccinet är högaktuellt när vårdcentralerna nu börjar vaccinerar så handlade en del av frågorna om just detta.

En av de som ringde var Ingegerd som undrade om man kan vaccinera sig i slutet av en förkylning.
– Ja, det är mest när man har feber som det är onödigt att vaccinera.

För Ingegerd är det självklart att vaccinera sig, berättade hon.
– Jag har gjort det varje år, jag vet inte hur länge, det började när vi fick vaccination på arbetsplatsen och sedan har jag fortsatt.

Men det är inte självklart för alla, berättade Lotta Larsdotter. Färre vaccinerar sig efter svininfluensan.
– Det finns en oro eftersom en del drabbades av narkolepsi då, men vi försöker uppmuntra, man behöver inte vara rädd för komplikationer av det här vaccinet.

Det kan däremot blir riktigt svårt för en äldre person med hjärt- och lungproblem om hon eller han åker på influensan.
– Det är inte säkert man reder ut det.

Frågorna till Radiodoktorn den här dagen handlade inte bara om influensa. Anna-Karin ringde till exempel in för att få klarhet i när man kan träna efter en förkylning.