Det råder förödelse på Filippinerna. Foto: Aaron Favila/TT
P4 Eftermiddag

Länsbor om katastrofen på Filippinerna

2:39 min

Före detta Forserumsbon Sten-Åke Axelsson flyttade till Filippinerna för några månader sedan. Nu när landet drabbats av supertyfonen Haiyan är han själv i säkerhet. Men hur det gått med hans hus och hans frus familj vet han inte.

Vi fattade nog inte först riktigt hur illa det var. Men när dödssiffran steg till 10 000 minst och miljontals visade sig vara hemlösa så började vi förstå att supertyfonen Haiyan som drabbat Filippinerna är en av de kraftigaste stormarna någonsin.

I Filippinerna finns Sten-Åke Axelsson, som ursprungligen är från Forserum men som har varit mycket i Filippinerna och flyttade dit för gott för några månader sedan.

Han finns nu i säkerhet i Masbate City, huvudorten i provinsen Masbate, där det nu är lugnt. Men hur det har gått med hans hus i södra delen av provinsen där hans frus familj också bor vet han inte.
– Kontakterna bröts.

Det är svårt att komma fram på telefon till honom den här dagen men Magnus Nilsson på P4 Eftermiddag lyckades få kontakt. Sten-Åke berättade då att han lämnade sitt hem innan tyfonen kom.
– Vi har försökt kontakta dem där hemma men det går inte än, jag hade tänkt åka tillbaka men det går inte nu.

Får du någon information om vad som händer?
– Bara från tv och nu funkar internet också.

Vad gör du nu för att få kontakt?
– Jag försöker ringa och så men det går inte så det är ju bara att vänta.

Du funderar inte på att åka tillbaka till Sverige?
– Nej, helst vill jag bara komma tillbaka och se vad som hänt.

Olika hjälporganisationer samlar nu in pengar till det katastrofdrabbade landet.
– I morse, efter 24 timmar, hade vi fått in ungefär en och en halv miljon kronor och vi är otroligt tacksamma för all välvilja som finns, säger Per Byman på Radiohjälpen.

På Öxnehaga i Huskvarna bor Jovita Bergström. Hon kommer ursprungligen från Filippinerna och har flera familjemedlemmar kvar där.
– I´ve not heard from them.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista