Arkivbild (har inte med artikeln att göra): Janerik Henriksson/TT
Jönköpings län

Konsult kan tappa uppdrag efter tv-avslöjande

Anders Saldner, Regionförbundet: Måste stämma av
1:41 min

TV4:s Kalla Fakta avslöjade i går hur företaget KommunLex utbildade kommunal personal i att säga nej till personer med funktionsnedsättning. Regionförbundet i Jönköpings län ska nu se över sitt samarbete med företaget.

TV4:s granskande program Kalla Fakta avslöjade i går hur företaget KommunLex hyrs in i flera av landets kommuner för att utbilda personal i att säga nej till funktionshindrade som är i behov av särskilt stöd. Något som väckt starka reaktioner.

En av de som anlitat företaget KommunLex för till exempel utbildning av personal är Regionförbundet i Jönköpings Län. Men nu tänker de alltså se över om man ska fortsätta samarbetet med företaget.

– Om vi ska ha ett samarbete med det här företaget måste vi stämma av med våra uppdragsgivare och höra deras uppfattning innan vi går vidare, säger Anders Saldner som jobbar med kommunal utveckling på Regionförbundet.

Det är kurser inplanerade i februari - kommer de att genomföras?
– Det måste vi stämma av med kommunerna och det har vi inte hunnit ta ställning till i dagsläget.

Det aktuella företaget har förekommit i enstaka heldagskurser och då har det rört äldreomsorgen och utbildning i hur man tillämpar nya föreskrifter, säger Anders Saldner.

I Kalla Fakta i går lades uppgifter fram att företaget KommunLex lär kommuner hur man kan arbeta för att dra in på insatser för människor med funktionsnedsättning. Trots att lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade säger att människor oavsett funktionshinder ska ha rätt till goda levnadsvillkor.

I programmet kunde man bland annat avslöja hur företagets vd under ett utbildningstillfälle säger att de funktionshindrade "äter upp" stora summor pengar.

Regionförbundet i Jönköpings län har inte anlitat företaget i utbildningar kring funktionsnedsatta men man kommer nu titta på om det kan ha förekommit liknande innehåll i de utbildningar man anlitat företaget i.
– Vi är jätteangelägna om att den absolut högsta kvalitén erbjuds personal och kommuner i all verksamhet vi har, det är vårt uppdrag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".