rättegång

Reportern och lantbrukaren vann över Försvaret

1:06 min

De stod åtalade för brott mot skyddslagen sedan de gjort en intervju på ett skjutfält i Karlsborgs kommun. Men tingsrätten ogillar åtalet mot lantbrukaren och Sveriges Radios reporter, som frias.

Det var i september 2011 som P4 Jönköpings reporter Alexandra Svedberg tillsammans med lantbrukaren Enar Andersson befann sig på Enebågens skjutfält invid Vättern i Karlsborgs kommun. Lantbrukaren intervjuades med anledning av hans engagemang mot Försvarets planer på utökade skjutningar i Vättern.

När Försvarsmakten såg bilder från reportaget reagerade de på att de befunnit sig på skyddsklassat område och såväl reportern som lantbrukaren åtalades.

Men de båda åtalade har hävdat att skyltningen varit bristfällig och att det inte gått att förstå att området var förbjudet att tillträda. Vittnen har även vittnat om att skyltar om detta satts upp först efter Försvarets polisanmälan. Lantbrukaren har även hävdat att anmälan varit personligt riktad mot honom, på grund av hand engagemang.

Skaraborgs tingsrätt konstaterar också att det inte går att bevisa att skyltningen funnits på plats. De konstaterar också att det inte går att anta att de åtalade kunnat förstå att det varit förbjudet och att de därför inte kan dömas för uppsåtligt brott. Skylten som finns är även så otydlig att det inte går att döma dem för oaktsamhet.

Nyheterna P4 Jönköping
news.jkpg@sverigesradio.se