Lena Skaring Torsén (FP). Arkivbild: Peter Jernberg/Sveriges Radio
Jönköpings län

Läkarprotesterna hjälpte inte - kritiserat system utökas

0:52 min

Landstingsledningen körde i dag över både fack och läkare när man beslutade att fortsätta införa det kritiserade ersättningssystemet till vårdcentralerna, som bygger på hur många och vilka diagnoser läkarna sätter.

En stor majoritet av läkarna och de fackliga organisationerna ville stanna vid dagens nivå där hälften av pengarna fördelas enligt det så kallade ACG- systemet.

Även Socialdemokraterna ville ta en paus i införandet, bland annat för att kunna utreda effekterna av att det anses vara manipulerbart.

Men landstingsstyrelsen beslutade i dag alltså att införa systemet från 50 till 75 procents nivå och Folkpartiets gruppledare, Lena Skaring Torsén, förklarar varför.
– Det är inte fullkomligt, det här ACG-systemet, men det finns inga andra system som är bättre heller, därför har vi tagit fasta på rekommendationer att se till att läkare och andra yrkesgrupper som sätter diagnoser går vidare och utbildar sig.

Både fackliga organisationer, läkarföreningen och samverkansgrupper har försökt stoppa detta, hur ska ni få opinionen att vända internt?
– Vi har förtroende för primärvården och de läkare som arbetar där, och de gör som de ska, och om man skriver diagnoser enligt riktlinjer bör det inte vara något problem.

På förhand spekulerades det om de fackliga organisationerna skulle kunna stoppa beslutet genom att kräva förhandlingar enligt MBL, men eftersom beslutet att införa systemet fattats tidigare kan man inte hävda att det ska förhandlas igen, menar landstingsledningen. Därför stannade de fackliga organisationernas agerande enbart vid protester den här gången.

Socialdemokraterna la fram förslaget att stanna vid dagens nivåer och i stället utreda och utbilda först innan man går vidare. Man ville även att läkarna skulle få en informationsplikt mot patienterna där man måste informera patienten om vilka diagnoser man satt.

– Det är viktigt ur patientperspektivet att göra så men vi fick inte majoriteten med oss, säger Socialdemokraternas landstingsråd Anci Magnusson.

P4 Jönköping har tidigare berättat att det nya ersättningssystemet som infördes 2012 kan manipuleras av läkare och vårdcentraler genom att de sätter många och lönsamma diagnoser på patienterna. Även landstingets egen forskningsavdelning inom primärvården har hårt kritiserat systemet för att det är manipulerbart och dessutom dåligt på att fördela pengarna till de patienter som verkligen behöver resurserna.

En konsultutredning som landstingsledningen beställt klargjorde förra veckan att man inte hittat något fusk, men att skillnaderna mellan hur vårdcentralerna sätter diagnoser är väldigt stora och att pengarna därmed skulle snedfördelas och dessutom konstaterar konsulten att motståndet mot systemet bland anställda är massivt.

Trots det rekommenderade konsulten att gå vidare eftersom man inte har något annat system att ta till som är bättre och på den linjen gick alltså landstingsledningen i dag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista